kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Keanu Reeves bu gerilimli filmde insanlığı kurtarmaya çalışıyor.

Bir klasiği yeniden okumak

ATİLLA DORSAY
ATİLLA DORSAY
12.12.2008
Mekânı cennet olası Hollywood emektarı Robert Wise'ın klasik bilimkurgu masalı Dünyanın Durduğu Gün (1951), aslında tam da soğuk savaşın başlangıç günlerine denk gelmiş sinirli ve huzursuz bir filmdi. Dünyayı birden işgal etmeye hazırlanan uzaydan gelen yaratıkların, ortalama Amerikalının bilinçaltında komünizmi simgelediği... Ama Wise her ne kadar Spielberg'in E.T. günlerinden henüz yıldızlar kadar uzak olsa da, yine de aslında yabancıdan, farklı olandan, giderek 'öteki'nden korku ve düşmanlık üzerine kurulu bu filme bir barış mesajı katmayı bilmişti.
Panik içindeki Amerikan ordusu tarafından yaralanıp esir alınan uzay yaratığı, yalnızca giderek tam bir insana dönüşmekle kalmıyordu. Hikâye ilerledikçe onun ve geldiği gezegen sakinlerinin aslında dünyayı yok etmek değil, insanları yok ederek dünyayı kurtarmak peşinde olduğu ortaya çıkıyordu.
'Aynı şey değil mi?' diyeceksiniz. Hayır, değil. Çünkü bizden çok daha gelişmiş bir uygarlık düzeyine sahip uzaylılar, insanoğlunun savaşlarla, kıyımlarla gezegenimizi yaşanmaz hale getirmesine engel olarak, aslında dünyayı kurtarmak için yola çıkmışlardı. Ne var ki insanlık elbette kurtulmalıydı. Ki en azından bu filmler yapılabilsin! Ve bu kurtuluş, bir kadın eliyle gelecekti: Yabancıya ilgi duyup (temelde bir bilim kadını olduğu için bilimsel bir ilgi) onu insanları yok etmekten vazgeçirmeyi başaracak dul bir kadın ve küçük oğlu eliyle... Filmin zaman içinde tam bir kült-filme dönüşmesi şaşırtıcı değildi. Bir yandan o dönemin bilimkurgularının ayrılmaz ögesi olan masalsı bir naiflik... Öte yandan, Wise'in her tür filmde beliren anlatım ustalığı. Ve de dünyamızın o dönemdeki siyasal konumu ve dengelerine cuk oturan yan mesajlar. Peki ama, neredeyse 60 yıl sonra gelen bu yeni çevrimin kattığı şeyler var mı? Görünürde elbette var. Gelişmiş sinema teknolojisinin o siyah-beyaz alçakgönüllü filme kıyasla başdöndürücü sayılabilecek cilası ve gösterişi, adım başı parlak özel efektler... Ayrıca dünyanın batmasına neden olmaya aday asıl insanlık suçu, çevre sorunları konusundaki görkemli ihmalimiz olarak değişmiş. Ama sonuç olarak bunun daha iyi bir film olduğunu savunmak zor. İlk başlardaki gücünü ikinci yarıyla birlikte yitiren ve giderek tökezleyen bir film bu. Savunma bakanını oynayan Kathy Bates'in başkan ve diğerleriyle asla bir araya gelmeyip bu ölüm-kalım sorununu nerdeyse tek başına halletmeye çabalaması ya da o mızmız küçük kara oğlana aşırı bel bağlama gibi şeyler de inandırıcı durmuyor.
Tüm bunlar, filmi belli bir noktadan sonra yeterince ilginç olmaktan alıkoyuyor. Hem de gerçek anlamda özlediğimiz iki oyuncunun, Keanu Reeves ve Jennifer Connelly'nin varlıklarına karşın... İlk film bir yana, Spielberg damgalı Üçüncü Türden Yakınlaşmalar veya Dünyalar Savaşı klasiklerinin yanında biraz geride kalan bir film. Yine de bilimkurgu meraklıları, kendilerini avutacak yeterince şey bulacaklar kuşkusuz...

Dünyanın Durduğu Gün * *
( The Day the Earth Stood Still)
Yönetmen: Scott Derrickson
Senaryo: David Scarpa
Görüntü: David Tattersall
Müzik: Tyler Bates Oyuncular: Keanu Reeves, Jennifer Connelly, John Hamm, Jaden Smith, Kathy Bates, John Cleese/ Fox yapımı.
Haberin fotoğrafları