kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Tombiş, sevimli ve inatçı Ayça, aşkı için Kuzey Irak yollarına düşüyor.

Ayça'nın hem Marlon'u, hem de Brando'su!

ATİLLA DORSAY
ATİLLA DORSAY
14.11.2008
Yaz ayları boyunca, kimilerinde benim de bulunduğum iç ve dış festivallerde beğenilip ödüller alan, başarısını paylaştığım bir film sonunda karşımızda. Kısa ve belgesel ustası Hüseyin Karabey'in Gitmek filmi, son dönemin en güzel sürprizlerinden biri.
Film, dışarda My Marlon and Brando adıyla gösterildi.
Çünkü hikâyenin kahramanı, tombiş, sevimli ve inatçı Ayça (kendi rolünde oynayan benzersiz Ayça Damgacı) âşık olduğu Kuzey Iraklı Kürt oyuncu Hama Ali'ye mektuplarından birinde öyle diyor: "Sen benim hem Marlon'um, hem Brando'msun," diye yazıyor. İltifata bakar mısınız? Üstelik Hama Ali hiç de öyle yakışıklı biri değil. O da tombiş ve kel, sürekli şakalar yapan bir palyaço sanki... Ama gönül ferman dinler mi? Orada çekilen bir filmde tanışıp işi pişiren iki insan, birbirlerinde gerçek aşkı buluyorlar. Ve Ayça ne yapıp edip onu yeniden görmeye gidiyor. Tam o sırada Amerika'nın Kuzey Irak'ı işgal etmesine hiç aldırmaksızın...
Ayça'nın gerçekte yaşadıklarından yola çıkan film, bizleri savaşı ve şiddeti yaşayan topraklarda ilginç bir geziye çıkarıyor. Gerçi 'savaş altında aşk' temasını işleyen filmde daha karizmatik bir ikili arayanlar, 'Bogart- Bergman romansı' özleyenler çıkacaktır.
Ama burada her şey gerçek ve yaşanmış, o ölçüde de dokunaklı.
Ve sanki her şey ince bir mizahın süzgecinden de geçmiş gibi.
Ayrıca filmin elbette siyasal bir özü ve mesajı var.
Gündelik siyasetin koşulları ne olursa olsun, aşk engellenemez, konjonktürün farklı cephelere savurduğu kalplerin buluşmasına mani olunamaz. Aslında bu bir aşk mesajı, ama şu koşullarda siyasal bir niteliğe ulaşıyor.
Bu güzel ve üstelik bize onca ödül getiren filmin son günlerde uğradığı aptalca sansür ise, tek kelimeyle üzücü. Umarım bu sizi filmi görmeye daha çok teşvik eder!

Gitmek * * *
Yönetmen: Hüseyin Karabey/ Senaryo: H. Karabey, Ayça Damgacı/ Görüntü: Emre Tanyıldız/ Müzik: Kemal Sahir Gürel, Hüseyin Yıldız, Erdal Güney/ Oyuncular: Ayça Damgacı, Hamali Khan, Emrah Özdemir, Mahir Gün.iray, Volga Tekinoğlu, Ani İpekkaya, Nesrin Cavadzade/ Asi Film-Motel Film yapımı.