kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Jim Carrey (ortada) filmde zaman zaman abartılı mimiklere sığınan bir komedi deniyor.

'Hayır'da değil, 'evet'te hayır vardır!

ATİLLA DORSAY
ATİLLA DORSAY
15.01.2009
Jim Carrey'i özlemiş miydik? Belki... İlk başlarda (Maske ve Batman döneminde) nefret etiğim bu oyuncuya son dönemdeki daha 'ciddi' rolleriyle hayli ısınır gibi olmuştum. Onsuz yaşayabilirdim elbette, ama iyi bir rolle dönüşünü görmek yine de hoş.
Bir İngiliz yazarının kişisel deneyimlerinden yola çıkıp yazdığı roman, Amerikan yaşamına iyi uyarlanmış. Öylesine ki, birçok sahnede filmin ne denli tipik Amerikan olduğunu düşünüyorsunuz.
İngilizler yapsaydı farklı olurdu. Amerikalılar belki hikâyeye gereken çılgınlık ve gösteriş dozunu daha iyi eklemişler.

SEMPATİK VE ÇILGIN

Carrey, hayatı işiyle (banka) evi arasında geçen, boşandığı karısını unutamamış, sanki her şeye küsmüş, eğlence sözünü tümüyle unutmuş ve sürekli 'hayır' diyen mutsuz adam Carl Allen'i oynuyor.
Kimliği, günümüzde toplumdan soyutlanmış (veya kendisini soyutlamış) çok kişiye uygun düşüyor.
Günün birinde bir dostu onu, yeni bir tarikatın karizmatik liderinin konferansına götürüyor.
Adam, başlıca sloganı "Evet de," olan bir felsefe sunuyor: Her şeye açık olmak, her deneyime balıklama dalmak, her fırsata ve her teklife 'evet'
diyebilmek... Carl kısa zamanda bu ilkeleri benimsiyor. Ve hayatı değişiyor.
Carrey, zaman zaman eski filmlerindeki gibi kişisel stand up'a kalkışıyor, abartılı mimiklere sığınan komediyi deniyor. Ve gördüğüm kadarıyla, pek güldüremiyor. Ayrıca biraz yaşlanmış; yüzündeki ifade bazen komik olmaktan hüzünlü, hatta korkutucu olmaya doğru kayıyor! Ama onun dışında bu, ilgiye değer bir komedi. Bir temele, bir dünya görüşüne ve sığ da olsa bir felsefeye dayanıyor. Terence Stamp'in liderliğindeki mezhep, bu ülkede sık sık ortaya çıkan ve kitleleri peşine takan modern tarikatları hatırlatıyor (İngiltere'de de var mı acaba?). Oyuncular yeterince sempatik ve yer yer çılgın! Keyifle izlenirken, zaman zaman dersler veren bir film, iyi bir hafta sonu eğlenceliği...

BAY EVET
( Yes Man)

Yönetmen: Peyton Reed
Senaryo: Nicholas Stoller, Jarrad Paul, Andrew Mogel
Görüntü: Robert D. Yeoman
Müzik: Mark Everett, Lyle Workman
Oyuncular: Jim Carrey, Zooey Deschanel, Sasha Alexander, Bradley Cooper, Terence Stamp, Danny Matserson, Molly Sims Amerikan filmi.