kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gümrük kanununda değişiklik yapılıyor

AA
Giriş Saati : 15.01.2009 19:42
Yeni Haber
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, AB'ye uyum ve uygulamalardan kaynaklanan sorunları gidermek amacıyla Gümrük Kanununda değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarının, 43 maddesi daha kabul edildi.

Komisyonda söz alan CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, 2006 yılında İngiltere Başbakanı olan Tony Blair'in, viski ithalatı yaparken çifte fiyat yöntemiyle vergi kaçırdığı rapor edilen İngiliz şirketlerine ilişkin dava konusunda yardım istemek için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a mektup yazdığını söyledi.

Blair'in sorunun çözümü için Erdoğan'dan ricada bulunduğunu ileri süren Hamzaçebi, bunun kamuoyunda tartışıldığını, CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol'un da bir basın toplantısı düzenleyerek eleştirilerini ifade ettiğini anlattı.

Tartışmalar üzerine Başbakan Erdoğan'ın ''İngiltere Başbakanı bana mektup yazmış. Buna karşılık Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ne yapmış? O yönde yapılmış bir şey var mı? Yok. Bununla CHP, Tayyip Erdoğan'ı ve ekibini karalayamaz'' dediğini belirten Hamzaçebi,''Başbakan diyor ki (Tony Blair benden istedi ama ben bir şey yapmadım.)'' dedi.

Blair'in talebi doğrultusunda İngiliz şirketleriyle uzlaşmaya gidilmesini içeren bir önerge hazırlandığını ifade eden Hamzaçebi, vergi cezalarının binde 2 oranındaki faizle 18 ay eşit taksitler halinde ödenmesine de imkan tanındığını söyledi. Hamzaçebi, ''Başbakan'ın ifadesiyle söyleyecek olursak, Başbakan ve Hükümet karalanamaz. Ama siz buna 'evet' oyu verecek olanlar, böyle bir kara lekenin altına girmiş olacak'' diye konuştu.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı'ya, ''Siz bu önergeye katılıyor musunuz? Bunu benimseyecek misiniz yoksa takdire mi bırakacaksınız?'' diye soran Hamzaçebi'ye Komisyon Başkanı Sait Açba, ''Önerge geldiğinde bunlar konuşulur'' cevabını verdi.

Önergenin olmadığının söylenmesi üzerine CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, ''Önerge burada...'' diyerek elindeki iki sayfalık belgeyi gösterdi.

Bakan Yazıcı, konuyla ilgili tasarıda bir düzenleme olmadığını belirterek, ''Türkiye'de bu tür düzenlemeler, gerçek veya tüzel kişiler esas alınarak değil, sorunlar çerçevesinde yapılır. Sizin konuyu isimlendirmenizi anlamakta güçlük çekiyorum'' dedi.

Muhalefet sıralarından ''Başka isimler de varsa..'' diye laf atılması üzerine CHP'li Aslanoğlu, ''(Bakan yok) diyor'' derken, Bakan Yazıcı, ''Gelirse tartışırız'' karşılığını verdi.

Tartışmanın ardından tasarının görüşmelerine devam edilirken, önergenin geri çekildiği öğrenildi. Sabahki oturumda 11 maddesi kabul edilen Tasarının bir maddesi, daha sonra görüşülmek üzere atlanırken, 43 maddesi daha kabul edildi.

Tasarının 56. maddesinin oylaması sırasında iktidar sıralarında 3 milletvekili maddenin kabulü, muhalefet sıralarından ise 4 milletvekiliyle ret oyu kullanması üzerine, Komisyon Başkanı Sait Açba da kabul yönünde oy kullandı. CHP'li Hamzaçebi'nin ''madde reddedildi'' demesi üzerine Açba, ''Hayır 4-4 oldu'' karşılığını verdi.

Açba, tasarının görüşmelerinin 21 Ocak Çarşamba gününe ertelendiğini söyledi.