kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Adaylar dikkat!

(ANKA)
Giriş Saati : 15.01.2009 11:28
Güncelleme : 15.01.2009 19:43
Yeni Haber
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 29 Mart'ta yapılacak mahalli idareler seçimlerinde aday olanların adaylıktan en geç 28 Şubat Cumartesi gününe kadar istifa edebileceğini bu tarihten sonra yapılacak istifaların dikkate alınmayacağına karar verdi. Belirlenen tarihten sonra istifa eden adayın kazanması durumunda istifası işleme konulacak ve yerine kendisinden sonra gelen aday seçilmiş sayılacak.

YSK'nın Resmi Gazete'de yayınlanan kararına göre siyasi parti ilçe başkanlıkları, belediye başkanlığı ve belediye meclisi üyeliği ile il genel meclisi üyeliklerine ilişkin aday listelerini ilçe seçim kurullarına, büyükşehirlerde siyasi parti il başkanlıklarının, büyükşehir belediye başkan aday listelerini il seçim kurullarına en geç 17 Şubat 2009 Salı günü saat 17.00'ye kadar vermeleri gerekecek.

BAĞIMSIZ ADAYLAR 508 TL YATIRACAK

Bağımsız olarak adaylıklarını koyanların ise, yasada öngörülen seçilme yeterliliğini taşıdıklarını belirten belgeleri ve en yüksek derecedeki devlet memurunun brüt aylığı olan 508,30- TL'yi mal sandığına yatırdığına dair makbuz ile birlikte dilekçeye ekleyerek en geç 17 Şubat 2009 Salı günü saat 17.00'ye kadar ilgili il ve ilçe seçim kuruluna başvurmak zorunda. Bağımsız adayların adaylıktan vazgeçmeleri halinde emaneten yatırdıkları paraların iade edilemeyecek.

Her aday için seçilme yeterliliği ile ilgili sabıka kayıtlarının bulunup bulunmadığını gösterir belge, öğrenim durumlarını gösterir diploma ve nüfus cüzdanı örneklerinin ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını gösterir resmi nitelikteki belgeler ve sabıka kaydı sorgulama sonucunda adayın sabıkasının belirlenmesi sabıkanın içeriğine dair belgenin YSK'ya verilmesi gerekecek.

EKSİK BELGELİ ADAY SEÇİME GİREMEYECEK

Seçime katılma hakkı kazanmış olan bir siyasi partinin herhangi bir seçim çevresinde yapılacak olan büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, il genel ve belediye meclisi üyeliği seçimlerinden dilediğine katılabileceğine, seçim çevresindeki tüm seçimlere katılma zorunluluğu olmayacak. İl ve ilçe seçim kurullarınca kendiliğinden veya itiraz üzerine, adaylar hakkında seçilme yeterliliği yönünden yapılan inceleme sonunda, eksik belgelerin tamamlanması için yapılan bildirim üzerine siyasi partiler belirlenen süre içinde eksik belgeleri tamamlamadıkları takdirde, o seçim türü için eksik listeyle seçime katılabilecek. Seçilme yeterliliği ile ilgili eksik belgeleri, yapılan bildirim üzerine belirlenen sürede tamamlamayan bağımsız adayın seçime katılamayacak.

İstifa etmek isteyen adaylar en geç 28 Şubat 2009 Cumartesi günü saat 17.00'ye kadar istifalarını il ve ilçe seçim kurullarına ulaştırmış olacak. Bu tarihten sonra ulaşan istifalar dikkate alınmayacak. İstifa eden adayın tekrar müracaatı halinde, eski sırasının üstünde bir sıraya yazılamayacak.

Seçim takvimine göre, aday listelerinin kesinleştiği 01 Mart 2009 tarihinden sonra ölüm veya istifa nedeni ile aday listelerinde oluşacak eksikliklerin tamamlanması gerekmeyecek. Ancak bu kişilerin seçilmeleri halinde istifa ve ölüm işleme konularak yerlerine kendilerinden sonra gelenlerin seçilmiş sayılacak.