kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Crysler bazı varlıklarını satışa çıkardı

Giriş Saati : 14.01.2009 11:53
Güncelleme : 14.01.2009 17:20
Yeni Haber
ABD'nin üçüncü büyük otomotiv üreticisi Chrysler, Renault-Nissan ve Kanadalı otomotiv yan sanayi şirketi Magna International ile bazı varlıklarının satışı konusunda görüşmeler yapıyor.

Renault-Nissan ve Cerberus Capital Management şirketinin sahibi olduğu Chrysler, ABD hükümeti General Motors (GM) ve Chrysler'ı kurtarmak için harekete geçmeden önce geçen yıl Chrysler'ın tamamının ya da bazı bölümlerinin satışı konusunda görüşmeler yaptı.

Görüşmelere yakın kaynaklar, Renault-Nissan ile görüşmelerin şimdiki turunun son zamanlarda hız kazandığını ve Chrysler'ın prestijli markası ''Jeep''in satılması konusunu kapsadığını söyledi.

Aynı kaynaklar, Renault-Nissan'ın, Chrysler'ın bazı varlıklarını satın alması anlaşmasının, bu şirketin ABD hükümetinin fonlarından yararlanmasını tehlikeye atıp atmayacağı konusunu açıklığa kavuşturmaya çalıştığını belirtti.

Chrysler'ın, uzun vadeli üretim anlaşmaları karşılığında dünyanın 4'üncü büyük otomotiv yan sanayi şirketi olan Kanadalı Magna International ile Illinois eyaletindeki Belvidere'de bulunan ve ''Dodge Caliber'', ''Jeep Compass'' ve ''Jeep Patriot'' modellerinin üretildiği montaj fabrikasının satışını görüştüğü de kaydedildi.

Chrysler'ın, ''PT Cruiser'' modelinin satışı konusunu Çinli otomotiv üreticileri ''Chery Automobile'' ve ''Guangzhou Automobile'' ile değerlendirdiği de ifade edildi.

Guangzhou Automobile sözcüsü, Chrysler ile görüşmeler konusundan haberi olmadığını, ancak bu şirketin varlıklarıyla ilgilenmeyi gözardı etmediklerini söyledi.

Çin'in dördüncü büyük otomotiv şirketi Chery, geçen ay, Chrysler markası altında Güney Amerika'da satılmak için bir araba yapılması planları konusunda bu şirketle yaptığı görüşmeleri durdurduğunu açıklamıştı.
Chrysler ve Nissan geçen yıl nisan ayında işbirliği yapmaya karar vermiş, buna göre, Nissan'ın Chrysler'a küçük bir otomobil, bunun karşılığında Chrysler'ın da Nissan'a 2011 yılında kullanıma sokmak üzere kamyonet üretmesi kararlaştırılmıştı.

Magna International ve Chrysler'ın da uzun bir işbirliği süreci bulunuyor. Magna International'a bağlı Magna Steyr, Avusturya'da Chrysler için minivan ve diğer modelleri üretiyor. Magna International, Daimler 2007 yılında satışa çıkardığı Chrysler'a talip olmuştu.

Bu arada, ne Chrysler ne Magna ve ne de Nissan'ın yüzde 44 hissesini elinde bulunduran Renault, Chrysler ile görüşmeler yapıldığı konusunda açıklama yapmadı.

Chrysler üst yöneticisi Bob Nardelli, bu hafta şirketi satmaya hazır olmadığını açıklamıştı.

Geçen yıl ABD'deki satışları yüzde 30 gerileyen ve ABD hükümetinin 4 milyar dolar kredi verdiği Chrysler, nakit krizinin önüne geçmek için 3 milyar dolar daha kredi başvurusunda bulunmayı planlıyor.

AA