kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türkiye'nin kredi notu BB-

Giriş Saati : 14.01.2009 14:12
Güncelleme : 14.01.2009 17:20
Yeni Haber
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin BB(-) olan uzun dönemli döviz cinsinden kredi notunu aynen teyit etti.

Fitch, Türkiye ekonomisinin görünümünü de ''durağan'' olarak açıkladı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, zamanında yapılacak bir IMF anlaşmasının, mevcut belirsiz küresel ortamda, Türkiye'nin iç ve dış finansman risklerini azaltacağını bildirdi.

Türkiye'nin, uzun dönemli döviz cinsinden kredi notunu değiştirmeyerek BB (-) olarak aynen teyit eden Fitch, uzun dönemli TL cinsinden kredi notunu da BB olarak teyit etti.

Fitch tarafından yapılan analizde, Türkiye'nin, güçlü bankacılık sisteminin de yardımıyla, şimdiye kadar küresel kredi krizinden nispeten az etkilendiği belirtilirken, bundan sonraki süreçte ise ekonominin daralacağı kaydedildi.

Türkiye ekonomisinin, geçen yılki büyümesinin yüzde 1,8 olarak öngören Fitch, bu yıl ise ekonominin yüzde 0,5 oranında daralacağı tahmininde bulundu.

Fitch tarafından yapılan analizde, dış finansman görünümünün, Türkiye'nin önde gelen riski olduğu vurgulandı.

Türkiye'nin, 2008 yılı cari açığını 43 milyar dolarak tahmin eden Fitch, bu yılki cari açığın ise petrol fiyatlarının da yardımıyla 23 milyar dolara gerileyeceği öngörüsünde bulundu.

Analizde, 53 milyar dolarlık orta ve uzun vadeli iç borç ile 50 milyar dolarlık finansman ihtiyacının gereğine de dikkati çekildi.

IMF İLE ANLAŞMA

Fitch, zamanında yapılacak bir IMF anlaşmasının, riskleri azaltırken, özel sektörün borçlarını ödemede bir güvence oluşturacağı gibi, dış finansman ihtiyacının bir kısmını da karşılama imkanı vereceğini bildirdi.

AA