kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Citigroup bölünüyor mu?

Giriş Saati : 14.01.2009 08:35
Güncelleme : 14.01.2009 17:20
Yeni Haber
Citigroup Inc, brokerage birimi Smith Barney'in, Morgan Stanley'in varlık yönetimi birimi ile birleşmesine dün onay verdi. Citi'nin sermaye artırabilmek ve bankanın sağlıklı bölümlerini toksik varlıklarından ayırmak için varlık satışlarına devam etmesi bekleniyor.

Yakın zamana kadar dünyanın en büyük bankası olan Citigroup, 22 Ocak'a kadar "finansal süpermarket" olarak da adlandırılan iş yaklaşımından resmen vazgeçtiğini gösteren gelecek planlarını açıklayabilir. Bankanın eski CEO'su Sanford "Sandy" Weill tarafından savunulan bu yaklaşım, şu andaki CEO Vikram Pandit tarafından benimsenmiyor. Yine 22 Ocak'ta, bankanın oldukça büyük olması beklenen dördüncü çeyrek zararını açıklaması bekleniyor.

Bankanın tasarıları hakkında bilgi sahibi bir kaynak, Citigroup'un iyi banka-kötü banka olarak da adlandırılan bir yapılanma yolunu uygulamayı ve eski Citicorp'u andıran iş modelini küçültmeyi planladığını belirtti.

Planlara göre Citigroup'un kurumsal bankacılık, yatırım bankacılığı ve perakende bankacılık alanlarına odaklanması ve trading birimini nispeten daha küçük tutması bekleniyor. Bankanın istenmeyen varlıklar ve karmaşık borçlar gibi bazı faaliyetlerini ise ayrı bir yapıya aktarması planlanıyor.

Citigroup'un "kötü bankasında" ise Citigroup'un bilançosunun üçte biri kadar, yani 600 milyar dolara yakın varlık olacak. Kötü bankanın varlıkları zaman için ya satılacak, yada şirket bünyesinden ayrılacak.

Satılabilecek varlıklar arasında ise bankanın hayat sigortası birimi Primerica, bazı yatırım fonları ve diğer bazı finansal ürünler bulunuyor.

REUTERS