kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Doları 1.61 TL'den IMF döndürdü

13.01.2009
Euro/dolar paritesindeki düşüşün devam etmesi ve gelişmekte olan ülke para birimlerinin neredeyse tamamında yaşanan kaçışla birlikte dolar dün bankalararası piyasada 1.61TL'ye dayandı

Öğleden sonra Macaristan'ın Uluslararası Para Fonu'ndan sağlanan kredi kullanımı konusunda sorun olmadığını açıklaması ile döviz piyasasında hava olumluya döndü ve dolar 1.58'e kadar çekildi

Haftaya sert yükselişle başlayan doların ateşi dün diğer gelişmekte olan ülkelerden gelen haberlerle düştü. Dolar, dün bankalararası piyasada önce 1.6090 TL'ye dayandı. Ardından diğer ülke gelişmekte olan ülke para birimlerinin değer kazanmaya başlaması ile birlikte 1.60'ın altına geriledi. Dolar karşısında, Macar Forintisi yüzde 0.87, Güney Afrika Randı yüzde 1.40, Brezilya Reali yüzde 0.41 değer kazandı.

IMF ZİYARETİ FORINTİ DÜŞÜRDÜ
Abank Döviz Masası Müdürü Sevgi Aytekin, doların kurunun, Macaristan'dan gelen olumlu haberlere bağladı. Macaristan Maliye Bakanı Janos Veres forintin son günlerde IMF ile Macaristan'ın 15.7 milyar dolarlık kredinin kullanımı konusunda görüş ayrılığına düştüğü spekülasyonuyla değer kaybettiğini, ancak bunun doğru olmadığını söyledi. IMF Başkanı'nın dün Macaristan'a gelmesiyle yüzde 2'lik bir düşüş yaşayan Macaristan'ın milli parası forint, toplantıların başarıyla sona ermesiyle diğer kazandı. Dünyadaki dolar talebini gözlemlemek için kullanılan dolar endeksi yeniden yükselmeye başladı. 20 Kasım 2008'de 88'e çıkarak rekor kıran endeks dün 84'ün üzerinde kapandı.

TAHVİLLERE YABANCI İLGİSİ
Hazine dün gerçekleştirdiği iki tahvil ihalesi ile toplam 1.9 milyar TL'lik borçlandı. Bankacılar, yabancıların tahvil piyasasında yeni pozisyonlar açtığını belirtiyor. Yabancı alımları ile gösterge faiz en düşük 16.05'e kadar geriledi. Borsa ise düşüşle başladığı günü yüzde 1.56'lık primle 26.108.72 puanda tamamladı.