kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
TÜSİAD’IN İLK 10 YILI ANLATILIYOR ‘Fikir Üreten Fabrika’ kitabı Berker (ortada) ve Uras (sağda), ‘Ortak Aklı Ararken’ Altun (solda) tarafından yazıldı.

"Ecevit ilanları biliyordu ama önemsemedi, ABD'yi suçladı"

Barış ERGİN- EKONOMİ
13.01.2009
TÜSİAD'ın ilk 10 yılını kitabında anlatan Berker,1979'da hükümet deviren ilanlardan dönemin Başbakanı Ecevit'in haberinin olduğunu ancak önemsemediğini söyledi..
12 Mart 1971 muhtırası ile birlikte ara rejim gelmiş ve Nihat Erim Hükümeti kurulmuştu. Muhtıranın üzerinden daha 1 ay geçmeden 2 Nisan 1971'de Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa'nın en büyük 12 işadamı Koç Holding'in Fındıklı'daki ofisinde kuruluş protokolünü imzalayarak TÜSİAD'ın ilk adımını attılar. İlk kurulduğunda 71'i İstanbul'dan 98 üyesi vardı. Türk siyasi ve ekonomik hayatının en önemli taşlarından biri olan TÜSİAD'ın 1970-1980 arasındaki ilk 10 yılını anlatan iki kitap önceki gece basına tanıtıldı. Kitaplardan ilkini 9 yıl başkanlık görevi yürüten Feyyaz Berker ile o dönemin genel sekreteri Güngör Uras birlikte kaleme almış. Vehbi Koç'un Feyyaz Berker'e 1971'de "Desene artık fikir üreten bir fabrika kuruyoruz" sözleri Berker-Uras ikilisinin kitabın ilk cildine "Fikir Üreten Fabrika" isminin konulmasına neden olmuş.

SIKIYÖNETİM GÖRDÜ

Mehmet Altun imzasını taşıyan diğer kitap ise 32 bin sayfalık gazete taraması ve röportajlarla oluşturulan "Ortak Akıl Ararken" adıyla basılmış. Kitabın en merak edilen bölümleri ise doğal olarak Ecevit'i devirdiği iddia edilen TÜSİAD ilanları. "Ekonomik Özgürlük ve Dışa Bağımlılık" başlığını taşıyan ilan üyelerin bazılarının politikacıların eleştirisiyle karşılaşacağını düşünmesi nedeniyle basılmamıştı. İlanlar Örfi İdare'ye (sıkıyönetim) götüren Nejat Eczacıbaşı oldu. Mayıs ve Haziran 1979'da yayımlanan 4 ilanla ilgili olarak Feyyaz Berker, dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'in ilanlardan haberi olduğunu ancak önemsemediğini belirtti. Bülent Ecevit'in ilanlarda Türkiye'ye Kıbrıs nedeniyle uygulanan ambargonun kaldırılması için ABD'ye gönderdiği TÜSİAD yöneticilerinin görüştüğü ABD Güvenlik Kurulu Başkanı Brezinski'nin parmağı olduğu yönündeki düşünceleri de anılarda yer alıyor.

İlan fikrinin esin kaynağı Fransa
Yaşar Grubu Başkanı Selçuk Yaşar'ın Fransa'da sol hareketin komünizm ve devletçiliğe karşı verdiği gazete ilanlarından esinlendiği, metni Türkçe'ye çevirdiği ve ilan fikrinin böyle doğduğu belirtiliyor kitapta. Metinleri ise Emre Gönensay, Mehduh Yaşa ve Eli Acıman yazmış.

Vehbi Koç'un 'sol' korkusu
''Ortak Aklı Ararken" kitabında, Vehbi Koç'un, üyesi olduğu CHP yönetimine gönderdiği 31 Mayıs 1965 tarihli bir değerlendirme notunda, yükselen sol akımlara ve bu akımların kalkınma yolundaki Türkiye'de özel sektöre vereceği zarara ilişkin endişelerini dile getirdiği ifade edildi.

'Evlerimizde bombalar patladı'

Feyyaz Berker, evlere atılan bombaları da anlattı. Üyelerin tamamının ikna edilmesiyle, 11 ilandan 4"ünün yayınlandığını belirten Berker, ilanların yayınının ardından kendi evi ile Vehbi Koç ve Nejat Eczacıbaşı'nın yazlık evlerine bomba atıldığını söyledi.