kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

''Barışı engelleyen taraf, İsrail'dir''

Giriş Saati : 09.01.2009 12:56
Güncelleme : 09.01.2009 18:19
Yeni Haber
Umman Büyükelçisi Muhammed Nasser Ahmet El Wahabi, Ortadoğu'da barışı, İsrail ile sorunu olan Arap ülkelerinin değil, İsrail'in engellediğini belirterek, ''Barış çabalarında samimiysen, karşı taraftan aldığın toprağı iade etmelisin. Hiçbirini yapmıyorsan, nasıl Ortadoğu'da barışa ulaşılabilir?'' dedi.

Wahabi, Suudi Arabistan Büyükelçisi Muhammed El Hüseyni El Şerif, Cezayir Büyükelçisi İsmail Allaoua, Filistin Büyükelçisi Nabil Maruf, Tunus Büyükelçisi Gazi Jomaa ve Mısır Büyükelçisi Alaeddin El Hadidi ile birlikte TBMM Başkanı Köksal Toptan ile yaptıklara görüşmeye ilişkin, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Wahabi, Arap ülkelerinin büyükelçileriyle; Hükümete, Toptan'a ve onun şahsında kardeş Türk halkına, Filistin davasına verdikleri destek için teşekkür ettiklerini söyledi.

İsrail'in acımasız ve düşmanca saldırıları sonucunda Gazze'de ve Filistin'de halkın maruz kaldığı çileli durumdan bir an önce kurtulması ve ateşkese ulaşılması için, Hükümetin ve Türk halkının verdiği destekten dolayı son derece memnun olduklarını ifade eden Wahabi, bu düşüncelerini Köksal Toptan'a da aktardıklarını kaydetti.

''DESTEKÇİ TAVIRDAN DUYULAN MEMNUNİYET...''

Wahabi, Toptan'ın barış konusundaki gayretlerinden duydukları memnuniyeti dile getirdiklerini belirterek, ''TBMM'de grubu bulunan tüm siyasi partilerin ve milletvekillerinin, Filistin'e yönelik destekçi tavırlarından duyulan memnuniyeti de Sayın Başkana ilettik'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı, Arap ülkelerinin büyükelçileri olarak ziyaret ettiklerini anımsatan Wahabi, Gül ve Erdoğan'a da Filistin davasına verdikleri destekten dolayı teşekkür ettiklerini söyledi.

''BARIŞ İÇİN TÜM DÜNYA DESTEK OLMALI''

Wahabi, şöyle konuştu:

''Filistin halkının, yasal ve meşru haklarına ulaşması ve bölgede arzu edilen kapsamlı, kalıcı ve adil barışa ulaşılması için, başta kardeş ülke Türkiye'nin ve barışsever tüm dünya ülkelerinin destekçi olmalarına ilişkin temennilerimizi de ifade ettik.

Görüşmede, Sayın Başkanın liderliğinde yürütülen gayretlere de işaret edildi.

Bunların başında, 14 Ocak günü İstanbul'da yapılması kararlaştırılan İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliği İcra Komitesi üyelerinin yapacakları toplantıdan söz ettik. Bu toplantıya icra komitesi üyelerinin yanı sıra, arzu eden ülke de katılabilecek.''

''İSRAİL, SORUN ÇIKARIP, BARIŞI BALTALIYOR''

Wahabi, ''İsrail'in, bölge ülkeleri Suriye, Mısır, Lübnan ve Filistin ile yıllardan beri süregelen bir savaşı var. Arap ülkelerinin, bölgede, kalıcı ve kesin bir barışın sağlanması konusundaki düşünceleri nelerdir, barış için ne öneriyorlar?'' sorusu üzerine, 2002'de, Lübnan'da Arap Zirve Toplantısı yapıldığını anımsattı.

Bu toplantıda, tüm Arap ülkelerinin imzasıyla, bölgede arzu edilen barışa ulaşılması için bir plan onaylandığını ifade eden Wahabi, ''Burada barışa ulaşılmasını engelleyen taraf, bölgede İsrail ile sorunu olan Arap ülkeleri değil, İsrail'in kendisidir. Barışa doğru her yaklaşma anında, muhakkak bölge ülkeleri ile arasında sorun çıkarıp, barış gayretlerini sürekli olarak baltalıyor. Bundan dolayı barış gerçekleşemiyor'' dedi.

Wahabi, ''İsrail bunu, bölgede topraklarını genişletmek için mi yapıyor?'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''İsrail, her şeyi almak istiyor fakat davayla ilgili, diğer taraflara hiç bir şey vermek istemiyor. Diğer tarafların hakkının, hukukunun da gözetilmesi gerekir. Sen, barış çabalarında samimiysen, karşı tarafa da barış, güven verebilmen lazım. Karşı taraftan aldığın toprağı iade edebilmen lazım. Hiçbirini yapmıyorsan, nasıl Ortadoğu'da, bölgede barışa ulaşılabilir?''

AA