kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
ŞELALE KADAK

Aralıkta hesaba yatan 250 milyon euroya onlar bile inanamadı!

İş dünyasından hep kriz haberleri gelmiyor tabii. Aralık ayının son günlerinde bir şirketin hesabına Kanada'dan yatan paranın miktarı az buz değil, tam 250 milyon euro idi.
Bankaların kredi musluklarını neredeyse tamamen kapadığı, nakitte kalmaya özen gösterdiği, yani paranın ortalarda olmadığı bir dönemde, bu gelişme bir şirket CEO'su için müthiş rahatlatıcı bir durum olsa gerek.
Düşünün CEO koltuğundaki isim bile, paranın yatacağına, son ana kadar inanmamış!
İşin belki esprisi ama gerçekten söylenenlere bakılırsa bu şimdiye kadar dışarıdan yapılan en büyük ve tek sermaye yatırımı!
Türkiye'yi kapı kapı dolaşarak anlatmaya çalıştıkları bir dönemde, yaşanan derin krize rağmen Türkiye'ye güvenen birileri çıkmış, onlar da derin nefes almıştı.
Türkiye'de hatırı sayılır projelere imzasını atan ve Avrupa'nın gayrimenkul sektörünün de lideri olarak kabul edilen Multi Corporation'ın Türkiye iştirakı olan Multi Turkmall'dan söz ediyorum.
Multi Turkmall'ın kurucularından CEO Levent Eyüboğlu'yla işte bu önemli satışın daha doğrusu paranın hesaba yatırılmasının hemen akabinde bir araya geldik. Ve o güne kadar olan gelişmeleri detaylarıyla konuştuk.
Şirket 4.3 milyar euroluk tamamlanma değerine sahip Multi Türkiye Gayrimenkul Fonu'na Kanadalı bir ortak bulmuş. Kanada Emeklilik Planı Yatırım Fonu (CPPIB), 250 milyon euroluk kaynak taahhüdüyle şirkete kurucu ortak olmuş ve bu ortaklık aralık ayının son günlerinde yatan parayla da netleşmiş.
Eyüboğlu, Morgan Stanley'in de fonun münhasır finansal danışmanı olduğunu söylüyor ve artık bundan sonra kurucu ortaklarıyla birlikte başka ortaklar da arayacaklarını söylüyor.
Şimdi böylesi bir paranın ödenmesi Eyüboğlu'na göre, Türkiye'ye ve şirkete olan güvenin bir göstergesi.
Multi Turkmall halihazırda Türkiye'nin çeşitli illerinde 6 tane Forum ismiyle alışveriş merkezleri açtı. 6'sının da inşaatını sürdürüyor. Planların içinde 12 adet daha alışveriş merkezi bulunuyor. Şu ana kadar olan yatırımın miktarı 2.2 milyar euroyu bulmuş durumda. Görünen o ki, Multi Turkmall'ın yatırımları krize takılmıyor. İşte bu noktada bir dip not açıyorum. Bir yandan İstanbul gibi bir anda her yerin alışveriş merkezleriyle dolduğu dolayısıyla da hem bu merkezlerin sahiplerinin hem de mağaza açanların sorun yaşadığı bir durum söz konusu.

AVM'lere farklı bakış!
Öte yandan da Multi Turkmall gibi olacağı bölgede başka bir alışveriş merkezi var mı ya da olacak mı gibi detaylara dikkat ederek proje yapan ve de sonunda sorun yaşamayan bir şirket söz konusu.
Demem o ki, Eyüboğlu'nun iddiasını önemsiyorum. Diyor ki bu kriz çıkmasaydı da alışveriş merkezlerinde böylesine bir kriz yaşanacaktı. Bunun global krizle, durgunlukla vs bir ilgisi yok. Yanlış hesap yaptılar!
Eyüboğlu, önüne gelen istatistiksel bilgilere dayanarak açılan alışveriş merkezlerinin müşteri çekmeye devam ettiğini, projelerin tamamı bittiğinde 55 bin kişiye sağlanacağını söylüyor.
Eyüboğlu ve ekibinin krizin geleceğini çok önceden görerek Morgan Stanley ile birlikte Türkiye için bir fon oluşturduklarını ve Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen yabancıları da bu fona çekmeye çalıştıklarını görüyorum.
Nitekim 2008 yılı başında pek çok ülkeyi dolaşarak Türkiye'yi ve projelerini anlatan Multi Turkmall'cular sonuca öyle bir zamanda ulaştılar ki kriz pek çok şirketin önemli projelerini askıya almalarına neden olmuştu. Pek çok alışveriş merkezi de zor günler yaşıyordu.
Sohbet esnasında her ne kadar yaşanan derin krizin olası etkileri, tüketimin bıçak gibi kesilmesi, işsizlik gibi önemli sorunları masaya taşıdıysak da,
Turkmall'u yönetenler, belki 2009'un kötü geçeceğini ama 2010'un ikinci yarısının Türkiye için hiç olmadığı kadar güzel bir yıl olacağı düşüncesini yüksek sesle dile getirdi.
Sonuç: Alışveriş merkezleri açılmaya devam edecek. Ama doğru zamanda ve doğru yerlerde.
Bu gelişmeleri cazip bulan yabancı fonlar da ortak olmaya sürdürecek. Kriz, Eyüboğlu'nun anlatımıyla onlara uğramayacak, biz de bekleyip göreceğiz.