kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Çocuklarınızın hastalığını teşhis edebilirsiniz

Giriş Saati : 06.01.2009 11:28
Güncelleme : 06.01.2009 20:00
Yeni Haber
Çocuk doktorunun, çocuğun hastalığını teşhis edebileceğini, ancak bir takım temel bilgiler yardımıyla anne ve babaların da hastalıkları tespit edebileceği bildirildi.

Uzmanlara göre, ebeveynler çocukların ne zaman tıbbi yardıma gereksinim duyacaklarını öğrenebilir. Hastalıkların nasıl bulaştığı her zaman tam olarak bilinmeyebilir. Ancak çoğu zaman mikroplar, hastalığı taşıyan kişinin hapşırık veya öksürüğündeki damlalar yoluyla sağlıklı kişilere bulaşır; veya mikroplar havadaki tozlara asılı kalır; doğrudan temasla (el teması), dolaylı temas (hasta kişinin temas ettiği nesne veya eşyalara dokunmak), solunum salgıları veya dışkı yoluyla bulaşma olabilir.

Çocuğun genel sağlık durumunun iyileştirilmesiyle bir çok hastalığa maruz kalınması, riski azaltabilir. Bu da aşılarının tam olarak yapılması, düzenli doktor kontrolleri, iyi beslenme ve genel hijyen kurallarına uyarak (tuvalet ve bez değiştirme sonrası her seferinde ellerin yıkanması, kirli bezin uygun biçimde çöpe atılması) sağlanır. Bulaşıcı hastalığı olan kişilerle temasın önlenmesi de çok önemli.

Daha çok kış aylarında görülen su çiçeğinin çocukluk döneminin önemli hastalıklarından olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Dr. Turgay Baz, "Bu hastalık oldukça bulaşıcıdır. Etkeni bir virüstür. Damlacıklar yoluyla havadan bulaşır. Bulaşıcılık süresi tüm alttaki lezyonlar kabuk tutana kadar devam eder.

Kuluçka dönemi 14-16 gün kadardır. Mikrop bulaştıktan sonra, ilk bulgular hafif ateş, halsizlik, iştahsızlık ve kaşıntıdır. 1-2 gün içinde özellikle yüzden ve saçlı deriden başlayan, önce kırmızı leke şeklinde olup sonradan sivilceye dönüşen ortası sulu vesiküller belirir ve tüm vücuda yayılır. İlk vesiküller 6-8 saat sonra kabuklanmaya başlar. Döküntüler ortalama 5-20 gün sürer. Tanının doğrulanması için doktorun görmesi gerekir. Ateş için Aspirin verilmez, Paracetamol gibi ateş düşürücüler verilmelidir. Aşıyla korunulabilen bir hastalıktır, 12 aydan büyük çocuklara aşı yapılmalıdır.Virüs sessiz kalarak daha sonra Zona' ya dönüşebilir. Komplikasyonlar: Nadiren ansefalit (Beyin İltihabı) görülebilir, Zatürre yapabilir, gebe kadınlarda fötüse bulaşma riski vardır." dedi.

Yine kış hastalıklarından Kızamık'ın da aşılanmamış herkes için risk olduğunu anlatan Uzm. Dr. Turgay Baz, vücuttaki döküntülerin başlamadan 2 gün önce ve döküntüden 4 gün sonrasına kadar bulaşıcı dönemi devam ettiğini söyledi.

Kızamık'ın kuluçka döneminin 8-12 gün arasında değiştiğini belirten Baz, "Döküntü öncesinde 1-2 gün süreyle ateş, burun akıntısı, gözlerde sulanma ve kuru öksürük görülür, bazen ishal olabilir. Ağız içinde yanakların iç kısmında küçük beyaz lekeler (koplik lekeleri) oluşur. Bunun hemen ardından yüzden başlayan ve vücuda yayılan kırmızı döküntüler görülür. Hastalık yaklaşık 1 hafta kadar sürer. Tanı için mutlaka doktor kontrolü şarttır. Özellikle komplikasyonları izlemek açısından çocuk yakından takip edilmeli, ateş düşürücü tedavi (paracetamol, ılık duş) yapılabilir, dinlenme ve bol sıvı ağırlıklı beslenme önerilir." diye konuştu.

(CİHAN)