kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Seçilmiş' bebekleri doğdu

SAĞLIK SERVİSİ
05.01.2009
İki erkek çocuğu bulunan Lugano ve eşi Carina, kız bebek sahibi olabilmek için PGT yöntemi ile çocuklarının cinsiyetini seçtirmişlerdi..
Fenerbahçe'nin Uruguaylı futbolcusu Diego Lugano'nun cinsiyet seçimi ile kız bebek sahibi olacağını SABAH gazetesi 12 Mayıs'ta duyurmuştu. Geçtiğimiz cumartesi günü Acıbadem Hastanesi'nde doğuma giren Carina bir kız bebek dünyaya getirdi. Lugano çiftinin Nicolas ve Thiago adlı iki erkek çocukları bulunuyordu. Türkiye'de yasak olduğu için yurtdışında cinsiyet tayini yaptıran çift, tüp bebek yöntemi ile kız bebeklerini kucaklarına almanın mutluluğunu yaşadı. PGT (preimplantasyon genetik tanı) yöntemi bebeklerin doğmadan önce kalıtsal hastalıklardan ayrılmasını sağladığı gibi, cinsiyet tayini yapılmasına da yarıyor. Bebek anne karnına girmeden önce ayrılıyor ve yalnızca kız ya da erkek çocukların embriyonları anneye naklediliyor.

ÇOK TARTIŞILIYOR
Doktorlar bu yöntemle, doğacak çocuğun cinsiyetinin doğmadan önce yüzde yüz belirlendiğini anlatıyor. PGT dünya nüfusunun dengesini bozabileceği için eleştiriliyor. Bu nedenle bazı ülkeler PGT ile cinsiyet tayin edilmesini yasaklıyor. Yasaklı ülkeler arasında Türkiye'de bulunuyor. Ancak çocuklarının cinsiyetini seçtirmek isteyen Türk aileler bu nedenle Girit ya da Kıbrıs'taki tüp bebek merkezlerinde bu işlemi rahatlıkla yaptırabiliyor. Bu yöntem bazı ülkelerde doğum kontrol amacıyla da kullanılıyor. Hindistan'da aynı cinsiyetten iki çocuğu bulunan aileler, üçüncü çocuklarını PGT yöntemi ile seçtirebiliyor.