kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Kadınlar korkudan erken doğuruyor'

BİLGE ESER
06.01.2009
Çok zor koşullar altında çalışan doktor Ekrem Cuma, hastanelerdeki acı tabloyu anlattı. Erken doğan bebeklere süt ve bez bulamadıklarını söyledi..
İsrail'in Gazze bombardımanı hiç durmadan sürüyor. Bir taraftan bombalar yağarken, diğer taraftan yaşananlar tam bir insanlık dramı... Elektrik ve su yok. Ekmek için 6 saat kuyruk bekleyen Filistinliler, bebeklerine süt bile bulamıyor. Hastane kaynakları, son 48 saat içinde 100 sivilin öldüğünü söylüyor. Dünyaya kare kare yansıyan, en çok da insanın içini acıtan yaralı ve ölü bebeklerin fotoğraflarıyla hafızalara kazınan insanlık dramını, Gazzelilerle konuştuk. İlk ulaştığımız kişi, Refahlı bir doktor olan Ekrem Cuma... İsrail uçaklarının 24 saat kent üzerinde uçtuğunu söyleyen doktor Cuma, şunları anlattı:

'BEBEKLERE SÜT YOK'
"İsrail'in amacı Gazze'ye giden tünelleri çökertmek. Biliyorsunuz, Filistinliler bu tünellerden gıda, eşya taşıyordu. Ama artık sabahtan akşama kadar bombardıman var. Gazze güney ve kuzey olmak üzere ikiye bölündü. Kuzeyle neredeyse bağlantımız kalmadı. Köprüleri yıktılar, yolları geçilmez hale getirdiler. Henüz bize çok yaralı gelmedi. Çünkü bombardıman daha çok kuzeyde oluyor..." Günde 6-10 doğum yaptırdığını söyleyen Cuma, kadınların çok korktuklarını, ne süt ne de bebek bezi bulabildiklerini anlattı. Hayatında hiç olmadığı kadar çok erken doğum gördüğünü anlatan Filistinli doktor şöyle devam etti:

EKMEK İÇİN 6 SAAT SIRA
"İnsansız uçaklar hiç durmuyor. Burada kimse geceleri uyuyamıyor. Füzelerin, insansız uçakların gürültüsü dayanılacak gibi değil. Hamile kadınlar da bundan etkileniyorlar. Prematüre doğum çok fazla var. Her saat başı kanamalı bir gebe geliyor. Durum çok perişan..." Yoğun bombardıman altındaki Cebaliye kentinde yaşayan Cemal Mukad ise, Gazze'deki içler acısı durumu SABAH'a anlattı. Beş çocuğu ve eşiyle eve kapandıklarını söyleyen Mukad, günlerdir suların ve elektriklerin olmadığını söyledi. 20 yıl Türkiye'de yaşayan Filistinli Mukad, sivillerin öldüğünü, camilerin bombalandığını kaydetti. Çocuklarının gittiği okulun da bombayla vurulduğunu anlatan Mukad, "Her gün en az 6 saat tek bir ekmek için bekliyoruz. Bu yüzden 4-5 kişi dönüşümlü bekliyoruz. İsrail tavuk çiftliklerini bile vurdu. Et yok tavuk yok. Daha ne olsun..."

'AĞIR YANIKLAR GELİYOR'
Dış ticaretle ilgilendiğini, ancak savaş yüzünden tüm dükkânların kapalı olduğunu söyleyen Filistinli babaya göre artık tek lüks, internet. "Elektrikler olmadığı için televizyon da izleyemiyoruz. Ama dizüstü bilgisayarım var. Arabanın aküsüne bağladım bilgisayarı. Öyle şarj ediyorum. Az da olsa takip edebiliyorum..." Gazze'deki Şifa Hastanesi Radyoloji Bölüm Başkanı Sayid Hüseyni ise hastanelerin dolup taştığını söyledi. Her gün onlarca yaralı ve ölünün geldiğini belirten Hüseyni, İsrail'in fosfor gazı kullandığı iddialarına ilişkin ise konuşmadı. Hüseyni, "Bazı hastaların vücutları tamamen yanık geliyor. Nasıl olduğunu bilemeyiz. Bomba da olabilir, gaz da. Ama bu konuda bir yorum yapamam" dedi.
Haberin fotoğrafları