kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
‘ÇAKAL’ İSTANBUL’DA YAKALANMIŞTI "Çakal" lakaplı Ukraynalı hacker Sergei Andrsuyak 23 adamıyla birlikte gözaltına alınmıştı.

e-hortum çetesine toplam bin 500 yıl

Ferit ZENGİN - SABAH
05.01.2009
Birçok kişinin hesabını boşaltan Ukraynalı hacker Sergei Andrsuyak'a 251 yıl veren mahkeme, çete üyelerini 70 ile 150 yıl arasında cezalara çarptırdı..
Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri İstanbul'da bir kişinin banka hesabından habersiz havale yapıldığı şikâyeti üzerine Mayıs 2007'de operasyon başlattı. Polis "çakal" lakaplı uluslararası hacker Sergei Andrsuyak ve çetesinin e-mail adreslerine virüs göndererek banka müşterilerinin hesaplarını boşalttığını belirledi. Uzun zamandır Rus, Ukrayna, Türk, Alman ve Fransız polisini peşinde koşturan Ukraynalı hacker "Hortum" isimli eşzamanlı operasyonlar sonucu 23 adamı ile birlikte gözaltına alındı. Çetenin Türk hackeri ve çete liderinin yardımcısı olan 19 yaşındaki Burak Baysan'ı Marmaris'te yakalayıp gözaltına alan polis, Andrsuyak'ı ise İstanbul Fatih'te yakalamıştı. Polis çete üyelerinin Andrsuyak'a 500 bin YTL komisyon gönderdiğini belirlemişti. Çetenin sadece Türkiye'de 10 milyon TL'lik vurgun yaptığı belirlenmişti.

CEZA EN ÜST SINIRDAN
Çete halinde nitelikle dolandırıcılık suçundan yargılanan Andrsuyak'a 251 yıl hapis cezası veren mahkeme, Baysan ile diğer çete üyelerine ise 70 ile 150 yıl arasında değişen cezalar verdi. Soruşturmayı yürüten Üsküdar Cumhuriyet Savcısı Celal Avar'ın talebi doğrultusunda rekor cezalara imza atan mahkemenin aldığı bu kararın, Türkiye'de internet dolandırıcılığında verilen üst sınır cezalar olduğu ve 23 sanığa verilen hapis cezaları toplamının bin 500 yılı bulduğu öğrenildi.