kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Ocak 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Petrolde ÖTV gelir hedefi arttı akaryakıta zam sinyali verildi

EVRİM ERGİN
03.01.2009
Bütçede petrol ve petrol ürünlerinden elde edilen ÖTV gelirinin 2009 yılı için yüzde 10.9 artması öngörülüyor. Ancak tüketimde bu oranda artış beklenmemesi vergiye zam ihtimalini düşündürüyor..
2009 bütçesinde petrol ve petrol ürünlerinden elde edilecek ÖTV geliri yüzde 10.9 artırılarak 25.787 milyon TL'den 28.606 milyon TL'ye çıkarıldı. Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Genel Sekreteri Erol Metin, Sabah'a yaptığı açıklamada 2009 yılında akaryakıt tüketiminde yüzde 0 artış beklediklerini, bunun en fazla yüzde 1 olabileceğini belirterek, ÖTV gelirinin nasıl artacağını merak ettiklerini kaydetti. 2008 yılında akaryakıt, LPG ve madeni yağlardan yaklaşık 23.5 milyar TL gelir elde edildiğini belirten Metin, "Bütçede görünen miktar 25.8 milyar TL. Arada başka petrol ürünlerinden elde edilen vergiler de söz konusu. Doğalgazdan gelen 1 milyar TL'ye yakın bir vergi geliri daha bulunuyor. Hepsini toplasanız 24,5 - 25 milyar TL civarında yapar. Mevcut vergilerle tüketim artmadığı taktirde 2009 da 28.6 milyar TL gelir elde etmek imkansız" diye konuştu. Halihazırda 1 litre akaryakıttan 2 TL'ye yakın ÖTV ve KDV alınıyor. Devletin petrol ve petrol ürünlerindeki gelirini arıtırabilmesi
tüketiminde arıtırabilmesi için vergilere zam yapması gerekiyor.

MUSLUKTAN AKSA 2 TL
Türkiye'de motorin ve LPG tüketimi hızla artıyor. Öte yandan benzin tüketimi ise azalıyor. ÖTV'de yeni ayarlama yapılması halinde LPG ve motorindeki vergilerin artırılıp benzindeki verginin ucuzlatılması gündeme gelebilir. Bütçedeki gelir hedefinin yakalanabilmesi için ÖTV'ye ve dolayısıyla ÖTV'li matrah üzerinden alınan KDV'nin miktarının artırılması kaçınılmaz gözüküyor. Bilindiği üzere akaryakıttan oransal olarak değil litre başına sabit vergi alınıyor. Şu anda daha önce EPDK Başkanı Hasan Köktaş'ın da belirttiği gibi benzin musluktan bedava aksa dahi litre başına 2 TL vergi ödeyeceğiz. Bu oranın azaltılması gerekirken, devlet en kolay vergi topladığı bu kalemi 2009'da daha da artırmış görünüyor.