kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Ocak 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yapı Kredi: Çok kriz gördük ama pes etmedik

HAZIRLAYANLAR: Olkan ÖZYURT, Evrim ALTUĞ
03.01.2009
Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Tayfun Bayazıt, "Bu ekonomik çalkantının benzerlerini pek çok kereler gördük. Ancak hiçbir dönemde 'Kültür-Sanat Bankası' olmaktan vazgeçmedik" diyor..
Yapı Kredi Bankası, özellikle Yapı Kredi Yayınları'nın Türkiye'nin çok önemli bir yayınevi haline gelmesine olanak sağlamış, Yapı Kredi Kültür Merkezi'nde açılan sergilerle de kültür sanat hayatının vazgeçilmezlerinden biri olmuş görünüyor. Bankanın Murahhas Aza ve Genel Müdürü Tayfun Bayazıt, kurumun kültür ve sanat vizyonunu SABAH'a anlattı.

Kurumunuzun kültür sanat politikasını ya da eğilimini nasıl değerlendiriyorsunuz? Yapı Kredi Yayınları, Doğan Kardeş Yayınları'yla dolu ve mutlu yetişen bir neslin çocuklarını ve büyüklerini Yapı Kredi Yayınları'yla destekliyoruz. Yapı Kredi Kültür Merkezi'nin Vedat Nedim Tör Müzesi'nde açtığı sergilerle medeniyetleri halkımızla buluşturmaya devam ediyoruz. Çatalhöyük Sergisi, Urartu Sergisi, Selçuklu Sergisi, Frigya Sergisi, Aphrodisias'ı buna örnek olarak gösterebiliriz. Türkiye'nin kültür-sanat alanındaki ilk ve en büyük yatırımı yapan bankası olarak iştiraklerimiz Yapı Kredi Kültür Merkezi ve Yapı Kredi Yayıncılık aracılığıyla sağlam ve kalıcı bir rol üstlenmiş durumdayız. Türkiye'de sanatın ve sanatçının ticari kaygılardan bağımsız, yalnızca yaptıkları işe kendilerini adayarak sanatlarını icra etme fırsatını sunması bakımından bu iki kurumumuzun çok değerli ve benzersiz bir görevi yerine getirdiklerini düşünüyorum.

2008'de ne tür etkinliklere destek verdiniz? 2008 Yapı Kredi Yayınları ve Yapı Kredi Kültür Merkezi açısından oldukça hareketli ve yoğun bir yıl oldu. Yapı Kredi Yayınları olarak 207 başlıkta ilk, 422 başlıkta tekrar baskı yaparak toplamda 1 milyondan fazla kitabı okurla buluşturduk. Yayınevimiz, kuruluşundan beri 2 bin 820 başlıkta 10 milyonu aşkın kitap yayımlayıp ulaşılması zor bir rekora imza attı. Yapı Kredi Kültür Merkezi'nin geleneksel hale gelen sergileri de tüm hızıyla devam etti. Fausto Zonaro, Yahya Kemal ve Nâzım Hikmet sergileri gibi, sanatseverlerden yoğun ilgi gören 17 kapsamlı etkinliği yaklaşık 200 bin sanatsever ile buluşturduk.

2008 projelerinizden en başarılıları nelerdi? 2004 yılından bu yana Geyre Vakfı'nın etkinliklerine destek veren Yapı Kredi Private Banking'in desteğiyle Anadolu'nun en görkemli kentlerinden Aphrodisias'ta bulunan arkeolojik kalıntıları en iyi şekilde koruma ve sergileme olanağı sunan Sebasteion - Sevgi Gönül Salonu açılışını gerçekleştirdik. Vedat Nedim Tör Müzesi'nde Aphrodisias'tan Roma Portreleri adlı bir sergi açtık. Sergide, 51 tanesi Aphrodisias Müzesi'nden, bir tanesi de İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nden alınan toplam 52 muhteşem heykel, tarih ve sanat severlerle buluştu. Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık A.Ş. ile T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü işbirliğiyle açılan bu sergiyle, taşıması çok kolay olmayan Aphrodisias'ın zarif heykellerini İstanbullu sanatseverlerle buluşturduk. Kâzım Taşkent Sanat Galerisi'nde İstiklâl Serüveni sergi dizisi kapsamında uluslararası platformda adını duyuran yerli ve yabancı sanatçıları ağırlıyoruz. Kapsamlı sanatçı monografileriyle desteklenen bu diziyle yeni ve enerjik bir sanatsever kitlesine ulaşıyoruz. Geçtiğimiz yıl, dünya sanat arenasında tanınan Ayşe Erkmen, Halil Altındere, Elina Brotherus ve Cengiz Çekil'in sergilerini açtık ve Türkiye'de Güncel Sanat dizisi kapsamında sanatçı monografileri yayımladık. Altındere'nin İstiklal Caddesi'nin göbeğine kondurduğu Pala Şair heykeli caddenin yaya trafiğinin neredeyse tıkanmasına sebep oldu. Caddeden geçen yüz binler, bu ilginç sergiyi gördü.

2009 yılı ajandanızda neler bulunuyor? Kâzım Taşkent Sanat Galerisi'nde; Ferhat Özgür, Şükran Moral, Nasan Tur, İnci Eviner ve Ali Kazma'nın sergileri yer alacak. Sermet Çifter Salonu'nda, ünlü Magnum fotoğrafçısı Bruno Barbey, Türk fotoğrafının önde gelen isimlerinden Sabit Kalfagil, geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz yazarımız Metin And, ilk kadın opera sanatçılarımızdan Semiha Berksoy, ünlü Fransız çizer Enki Bilal ve 19. yüzyılda Japonya'da batan Ertuğrul Firkateyni üzerine kapsamlı sergiler açılacak. Vedat Nedim Tör Müzesi'nde ise Anadolu medeniyetleri üzerine açtığımız geleneksel arkeoloji sergilerimize Lidyalılar ile devam ediyoruz. Müzedeki diğer sergi ise, saat ve zaman üzerine.. William Faulkner'in Yaban Palmiyeleri, Aharon Appelfeld'in Bir Hayatın Öyküsü, Oktay Rifat'ın Şiir Konuşmaları, Jean-Pierre Deleage'ın Yaşar Kemal, Roland Barthes'ın Yazının Sıfır Derecesi, Çağdaş Söylenler, Yas Günlüğü, Oliver Sacks'ın Müzikofili, Kazuo Ishiguro'nun Avunamayanlar, Magda Szabo'nun Katalin Sokağı, Şavkar Altınel'in Tepedeki Yabancı adlı kitapları ve ayrıca Italo Calvino'un çocuk kitapları da yolda.
Haberin fotoğrafları