kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Ocak 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Öldüren yüksek gerilim hatlarına 9 bin ikaz topu

Sinan AYDIN SABAH
03.01.2009
Erzincan'da 5 askerin şehit olduğu helikopter kazasının ardından, 2 yılda 35 bin elektrik hattına ikaz küreleri takıldı, korkulu rüya bitti..
Erzincan'da 16 Mart 2006'de yüksek gerilim hattına takılıp çakılan helikopterde 4'ü subay 5 asker şehit olmuş, korkunç kazanın gerilim hatlarında ikaz küresi olmadığı için yaşandığı ortaya çıkmıştı. Kazadan sonra 2 yılda tüm direklere ikaz küresi takıldı ve olası felaketlerin önüne geçilmiş oldu. Erzurum-Erzincan karayolu üzerindeki Sansa Deresi mevkisinde yaşanan kazanın ardından, tanesi 15 dolar olan ikaz kürelerinin, Türkiye'deki 45 bin direkten sadece 10 bininde bulunduğu ortaya çıkmıştı. Tellerin ikaz küreleri ile işaretlenmesi gerektiği konusunda Genelkurmay'ın 2003'te bir yazı ile TEDAŞ'ı uyardığı ve o yıla kadar sadece İstanbul Boğazı'nda ikaz küresi bulunduğu da belirlenmişti.

HARİTASI ÇIKARILDI
5 askerin şehit olduğu kaza haberi SABAH'ta "Topu topu 15 dolar" başlığıyla çıkınca yetkililer harekete geçti. Kazanın ardından 2 yıl içinde kalan 35 bin direğe de toplam 9 bin 763 ikaz küresi takıldı. Kaza sonrası çalışma başlatan TEİAŞ Genel Müdürlüğü, Genelkurmay Başkanlığı ile yaptığı yazışmalar sonrası ikaz küresi takılacak yüksek gerilim hattı direklerinin olduğu bölgelerin ayrıntılı haritası çıkarıldı. İkaz kürelerinin alımı için 2006'ının sonlarında ihale yapıldı. TEİAŞ Genel Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Halit Yardımcı da, "İhale sonrası 9 bin 763 adet ikaz küresi alınarak Genelkurmay Başkanlığı'nın talebi doğrultusunda belirlenen direklere takıldı'' dedi. 9 bin 763 adet ikaz küresinden 2 bin 712'si 5 askerin şehit olduğu bölge ile diğer doğu illerine takıldı. Kazada, Topçu Albay Ömer Bora, Piyade Yarbay Suat Coşkunalp, Kara Pilot Yüzbaşı Yusuf Ziya Erten, Kara Pilot Teğmen Rafet Özsoy ve Teknisyen Astsubay Fatih Ayhan şehit olmuş, Yüzbaşı Cemal Kamacı ise yaralanmıştı.