kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yakın YTL'leri! Türk Lirası 320 milyon dolara geri geldi

30.12.2008
Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, yarın elimize alacağımız TL'ye geçişi, Banknot Matbaası'nda anlattı. Tek banknot 11-12 kuruşa mal olurken, YTL'lerin asfaltta kullanımı yerine yakılarak imhasına karar verildi..
Türkiye, yarından itibaren yeni basılan TL'lerle tanışacak. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, "YTL'den Türk Lirası'na Geçiş" i, banknotların basıldığı Merkez Bankası Banknot Matbaası'nda anlattı. Tek bir banknotun maliyetinin 11-12 kuruş olduğunu belirten Yılmaz, TL'nin tanıtım kampanyasının maliyetinin 1 milyon 140 bin YTL olduğunu söyledi. TL'ye dönüşüm sürecinin sadece tanıtımı 1.1 milyon doları bulurken, yeni paraların faturası 300 milyon doları aştı. Türkiye paradan altı sıfır atarak ilk kez YTL tanışması, para basımı, yazar kasa ve yazılım dönüşümü, bankaların harcadığı para yaklaşık 300 milyon dolara mal olmuştu. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz toplam maliyeti söylemekten çekinirken, daha önceki açıklamasında TL'ye geri dönüşün maliyetinin 20 milyon dolar olarak tahmin edildiğini belirtmişti. TL'ye geçişin maliyeti 320 milyon dolara ulaştı. Başkan Yılmaz, tasarım ve boyutları tamamen yenilenen TL'nin özelliklerini anlatan şu mesajları verdi:

* GÜVENLİK ÜST DÜZEYDE: Halka profesyonellere, makinelere ve Merkez Bankası'na has 4 güvenlik özelliği var. Holografik şerit folyo dünyada ilk kez TL'de uygulandı. Halka yönelik 10 güvenlik özelliği bulunuyor. Vatandaşlarımız yeni banknotlarımızın en az üç güvenlik özelliğini çok iyi öğrensinler ve mutlaka kontrol etsinler. Görme engellerin ihtiyaçları da dikkate alındı. Kabartma baskılı noktalar, holografik şerit folyo kullanıldı.

* KİMSE ACELE ETMESİN: YTL banknot ve madeni paralar bir yıl tedavülde kalacak. Dolaşım süreci bitince YTL'ler, 1 Ocak 2010'dan itibaren 10 yıl Merkez Bankası ve Ziraat Bankası şubelerince kabul edilecek ve değiştirilecek. Paraları değiştirmek konusunda acele etmeyin.

ENFLASYONA ETKİSİ YOK
Para birimi değişmedi. Aynı miktar ve aynı kupürler mevcut, değişen sadece 200 YTL. Bu tutar da bankalar ve Merkez Bankası işlemlerinde kullanılacak. Merkez Bankası, banknot işleme fabrikası gibi çalışıyor. Bunun da bir maliyeti var, özellikle bankalarla Merkez Bankası ilişkilerini kolaylaştırmak üzere düşünülmüş, alınmış bir tedbir. Yeni banknotların piyasaya çıkışının enflasyona bir etkisi olmaz.

* ATM'LERDE UYUM: Üretim ve dağıtım planı ihtiyacı karşılayacak şekilde hazırlandı. Banknot ebadı değiştiği için ATM'lerin ve para sayma makinelerinin test ve adaptasyonları gerekiyor. TL banknotlar ekim ayında firmalara test için verildi, Bu kapsamda 18 firmaya 3 milyon 375 bin 840 TL değerinde 148 bin 452 adet banknot teslim edildi.

* 1.3 MİLYAR TL YÜKLENDİ: Kasımda TL banknotların bankalara ön yüklemesi başladı. Yüklenen para tutarı 1.3 milyar TL'ye yaklaştı.