kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
NAZLI ILICAK

Prof. Yunus Söylet ve değişim

Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan, rektör tartışmasına son verecek bir uygulamaya geçmek istiyor. "Özel üniversitelerde, mütevelli heyetleri, devlet üniversitelerinde ise Danışma Kurulları, rektörü atasın" diyor. Daha çok özerklik anlamına gelecek bu değişimi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de arzuladığını biliyoruz. Gül, "rektörü Çankaya atasın" ısrarında değil. Ama, anayasa değişikliği yapılamadığı için, mevcut düzen sürüyor.
Kimse, 467 oyla üniversitede ikinci sırada gelen, YÖK Genel Kurulu'nda ise ilk turda 11 oy alarak, liste başına geçen Prof. Yunus Söylet'in, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'ne atanmasını yadırgamasın. Madem, 6 adayı 3'e indirme hakkı YÖK'e tanınmış ve Çankaya'nın da, 3'ünün arasından bir kişi seçme yetkisi var, elbette herkes takdir hakkını kullanacak. Üstelik Prof. Söylet, YÖK'ün birincisi olarak Çankaya'ya gitti. Gül, üniversitenin değil ama, YÖK'ün birincisini tercih etti.
"Yunus Söylet'in eczacı eşi türbanlı olduğu için atandı" diyenler var. Başörtüsü, Türkiye'nin bir gerçeği olmasına rağmen, hiçbir rektör eşinin başının örtülü olmaması, daha tuhaf değil mi? Ya da, Prof. Yunus Söylet'in kariyerinden ziyade, onun eşinin başörtüsünü işaret etmek, medeni âlemde ayıplanacak bir ayrımcılık sayılmaz mı? Geçtiğimiz dönemde, Erdoğan Teziç, daha önce de Kemal Gürüz YÖK Başkanı'ydı. Bu başkanlar ve Yüksek Öğretim Kurulu'nun çok büyük bir çoğunluğu, belli bir dünya görüşüne sahipti. "Laik cumhuriyeti koruma kollama" adına, 28 Şubat ile işbirliği yaptılar. AK Parti iktidara geldikten sonra da, kendilerini, zinde güçlerin yanında, "laik cumhuriyetin bekçisi" farz ettiler. Elbette bu yapı değişecek. O zamanki zihniyeti, Prof. Erdoğan Teziç'in şu sözleri pek güzel ifade ediyordu: "Bugün parlamentodaki siyasi çoğunluk, sadece siyasi iktidarı değil, ama, devlet iktidarını da ele geçirmek istiyor."
Milli irade adına böyle bir söylem kabul edilebilir mi?