kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
TURKIYE TEKSTIL SANAYII ISVERENLERI SENDIKASI (TTSIS) ILE TURKIYE IS BANKASI ARASINDA SENDIKA UYESI KURULUSLARA UYGUN KOSULLARDA KREDI SAGLANMASINA ILISKIN PROTOKOLUN IMZA TORENI, TTSIS BASKANI HALIT NARIN (SOLDA) VE TURKIYE IS BANKASI GENEL MUDURU ERSIN OZINCE'NIN KATILIMIYLA ISTANBUL'DA GERCEKLESTIRILDI.

İş Bankası'ndan tekstilcilere kredi kolaylığı

Giriş Saati : 31.12.2008 14:03
Güncelleme : 01.01.2009 00:47
Yeni Haber
Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası (TTSİS) Başkanı Halit Narin, sendikanın fonda birikmiş parasının 500 milyon dolar olduğunu, bunun 100 milyon dolara yakınını İş Bankası'na mevduat olarak verdiklerini bildirdi.

TTSİS ile Türkiye İş Bankası arasında sendika üyesi kuruluşlara uygun koşullarda kredi sağlanmasına ilişkin protokol, Halit Narin ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince'nin katılımıyla İstanbul'da törenle imzalandı.

İmza töreninde konuşan Narin, Türkiye'nin şu andaki lokomotif sektörünün tekstil olduğunu ve kapasitelerinin 40-50 milyar doların üzerinde bulunduğunu ifade ederek, sendikanın biriken bir miktar parası bulunduğunu söyledi.

Narin, fonda birikmiş paranın miktarının 500 milyon dolar olduğunu, bunun ilk etabı olan 100 milyon dolara yakınını İş Bankası'na mevduat olarak verdiklerini, İş Bankası'ndaki paralarının 250 milyon YTL seviyesine çıkacağını tahmin ettiklerini bildirdi.

Bütün isteklerinin bu paranın ekonomiye enjekte edilmesi olduğunu belirten Narin, ''Sadece tekstile verilmesi diye bir kuralımız yok. Ama verilebilirse, verebilirseniz, rica ediyoruz; tekstilci arkadaşları tercih edin. Bu hareketimizin başka fonları olan sendika ve müesseselere de örnek olmasını istiyoruz'' diye konuştu.

''FONLARDA 20 MİLYAR DOLARA YAKIN BİRİKMİŞ PARA VAR''

Halit Narin, birçok teşkilatın fonlarında 20 milyar dolara yakın birikmiş para bulunduğunu ileri sürerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Maalesef herkes bu fonların üzerine oturmuş, bu fonları kullanmamakta direniyor. Otomotiv sektörünün başında olan bir teşkilatımız var, işveren teşkilatı... Onların parası bizden 4 misli daha fazla. Buna benzer girişimleri bankalarla yapsalar birçok müesseseye küçük de olsa bir kan verme imkanı elde edilebilir. 20 milyar doların ekonomiye enjekte edilebilmesi halinde ekonomik krizin parasal tarafı hafifletilebilir diye düşünüyoruz.''
Narin, 2009'un konfeksiyon ve tekstil sektörü için parlak yıllardan biri olacağını da sözlerine ekledi.

FİRMA BAŞINA 1 MİLYON YTL SEVİYESİNDE KREDİ ÖNGÖRÜLÜYOR

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince de, İş Bankası'nın tekstil sektörüyle öteden beri çok olumlu ilişkiler içinde bulunduğunu, bankanın ilk tanıştığı sektörlerin tekstil ve şeker olduğunu, bankanın portföyünde tekstilin daima en ön sıralarda yer aldığını kaydetti.

Özince, ''2008'de kronik etkileriyle ortaya çıkan ve hala sürmekte olan finansal kriz ve ekonomik yavaşlamanın etkilerini hissetmekte olduğumuz bir dönemde, bu protokolü yapmakla neleri amaçladığımızı tahmin edersiniz'' dedi.

TTSİS'in portföyünü, İş Bankası dahil çeşitli ulusal bankalarda tuttuğunu, bu portföyün bir kısmını İş Bankası'nda vadeli mevduat olarak tutmayı arzu ettiğini ifade eden Özince, ''Sendikanın bankada tutacağı mevduata uygulanacak faiz ile mütenasip bir faiz oranı ile tekstil sanayicilerine kredi kullandırılacaktır'' diye konuştu.

Kullandırılan kredilerde yaygınlığın amaçlandığını ve firma başına 1 milyon YTL seviyesinde bir kredilendirmenin öngörüldüğünü, kredinin vadesinin de yine tutulan mevduatın vadesi ile bağdaşık olacağını anlatan Özince, kredilerin bütün sorumluluğunun bankada olacağını söyledi.

Özince, 11. ay itibariyle İş Bankası'nın 2 milyar YTL'nin üzerinde tekstil sektörü nakit kredi riski bulunduğunu ifade ederek, sendikanın sağlayacağı yeni vadeli mevduat kaynaklarını yeni krediler vermek için kullanacaklarını kaydetti.

Böyle bir tercih nedeniyle TTSİS'i kutlayan Özince, bu tür hareketlerin örnek olacağını, moral vereceğini düşündüğünü de sözlerine ekledi.

PROTOKOLÜN KAPSAMI...

Törende konuşmaların ardından, TTSİS üyesi kuruluşlara uygun koşullarda kredi sağlanmasına ilişkin protokol, Ersin Özince ve Halit Narin tarafından imzalandı.

Verilen bilgiye göre, protokol kapsamında İş Bankası, TTSİS üyesi firmalara piyasa koşullarından daha avantajlı koşullarda kredi verecek. TTSİS ise halen İş Bankası dahil muhtelif bankalarda değerlendirdiği likiditesinin bir bölümünü İş Bankası'nda vadeli mevduat olarak değerlendirecek.

Protokol çerçevesinde sendika üyelerinin İş Bankası nezdindeki mevcut risklerinden bağımsız olmak üzere, bu kapsamda her bir üyeye kullandırılabilecek ilave kredi tutarı azami 1 milyon YTL ile sınırlı olacak.

Kredilerin nihai vadesi 6 ay ile sınırlı olup, her bir üyenin kredisi belirtilen nihai 6 ay vade içinde kalmak üzere daha kısa vadelerde de oluşabilecek.
TTSİS adına başlangıçta açılacak 6 ay vadeli YTL mevduata, sendikanın talebi doğrultusunda piyasa koşulları çerçevesinde mevduat faizi verilecek olup, mevduat vadesi boyunca üye firmaların kredi talepleri belirtilen esaslar çerçevesinde değerlendirilmeye tabi tutulacak.

Kredisini sendika mevduatına verilen oranlardan kullanması uygun görülen üye firmalardan, kredi tutarı üzerinden peşin komisyon tahsil edilecek.

AA