kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Aralık 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Çevrecilerden yılbaşı ağacını aydınlatmak için ilginç yöntem

Giriş Saati : 25.12.2008 10:35
Güncelleme : 25.12.2008 19:44
Yeni Haber
Rusya'nın başkenti Moskova'da Kremlin ve Kızıl Meydan birbirinden ışıltılı yılbaşı ağaçları ile süslendi. Kızıl Meydan'a kurulan buz pateninde Ruslar ve turistler doyasıya kayarken, çevreciler meydana kurulan yılbaşı ağacını aydınlatmak için de pedal çeviriyor. Yılbaşında Moskova'nın farklı bölgelerinde 450'den fazla etkinlik planlanırken, şehrin süslenmesi için de 5 milyon dolar harcandı.

Moskova'da Aralık'ın başından itibaren şehrin ana caddelerinde çam ağaçları dikilerek, üzeri ışıklarla ve oyuncaklarla süslendi. Metro çıkışları, küçük hediyelik eşya dükkanları, dev alış veriş merkezleri hediyelik eşyalarla dolu. Rus halkının en büyük bayramlarından biri olan yeni yıl kutlamalarında hediyeleşmek vazgeçilmez bir gelenek. Çin takvimine göre o yılı simgeleyen hayvanın hediye edilmesi çok anlamlı. İnek yılı olan 2009'da hediye edilen inek figürleri zenginlik dileğinde bulunma anlamına geliyor. Hediye dükkanlarında inek resimli hediyelik eşyaların yanı sıra Rusların geleneksel keçeden yapılmış botları 'valinki'ler de en çok satılanlar arasında.

Moskova Belediye Başakanı Yuriy Lujkov, Moskova'nın yılbaşını krize rağmen geniş şekilde kutlayacağını belirtti. Yılbaşının önceki senelere göre daha da güzel şekilde kutlanacağını ifade eden Lujkov, "Şehrimizde sayamayacağınız kadar çok süslenmiş çam ağaçlarımız olacak." diye konuştu. Şehir yönetimi yılbaşı ve öncesindeki gecelerde ana etkinlikleri Lubyanka, Tverskaya ve Teatralna'ya meydanlarında yapılmasını planlanıyor. Bu meydanlarda kurulan yapay çam ağaçlarının farklı şekilleri ve süsleri şehre ayrı bir güzellik kattı. 23 Aralık'tan başlayarak yılbaşına kadar toplam 450 farklı etkinliğin düzenleneceğini açıklayan Moskova yönetimi, şehir dekorasyonu için 130 milyon rublenin (5 milyon dolar) harcandığını söyledi.

Kremlin duvarlarının içinde bulunan Katedral Meydanı'nda ülkenin en büyük yılbaşı çam ağacı dikildi. Boyu 33 metre olan Çam ağacının yaşı ise 110 yıldır. Çam ağacının Kremlin'de dikilme geleneği Çarlık Rusya'sına ait. 1917 Bolşevik devrimin ardından sona eren bu gelenek tekrar 1996 yılında uygulamaya sokuldu.

Kremlin'in hemen yanında bulunan Kızıl Meydan'da ise buz pateni kuruldu.

Belirli ücret karşısında isteyenler buz pateni yapabiliyor. Patenin yanında kurulan yapay çam ağacının süsleri ise çevreci anlayışa göre hazırlandı. Ağacın kurulduğu gün yedi bisikletin ürettiği elektrikle aydınlatıldı. Vahşi Yaşamı Koruma Dünya Örgütü (WWF) Rusya temsilcisi Darya Kudryavceva, vatandaşların küresel ısınmaya dikkat çekmek amaçladıklarını belirterek, "Burada bulunan çam ağacını aydınlatmak için tam 150 profesyonel sporcuya ihtiyacımız var. Biz ise bugün yarısını aydınlattık. Ayrıca bizim kullandığımız elektriğin zararlı atık maddesi bulunmuyor." dedi.

CİHAN