kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Aralık 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Rusya kendi çıkarlarını korumak için güç kullanma hakkına sahip"

Giriş Saati : 25.12.2008 10:04
Güncelleme : 25.12.2008 19:44
Yeni Haber
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, ülkesinin kendi çıkarlarını korumak için güç kullanma hakkını elinde bulundurduğunu, batı ülkelerinin Rusya'yı çevreleme girişiminin de kabul edilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Medvedev, Gürcistan'ın benzer bir saldırısı durumunda Rus birliklerine savaş emri vermekten geri durmayacağı tehdidinde blundu.

2008 yılının değerlendirilmesi çerçevesinde devlet televizyonlarından canlı yayınlanan soru cevap oturumunda konuşan Medvedev, "Rusya'nın Gürcistan'la savaşı güç kullanımının bazı durumlarda kaçınılmaz olduğunu gösteriyor. Rusya'nın çıkarlarının korunması için tüm yolların kullanılması gerektiğine inanıyorum. Öncelikle uluslar arası ve hukuki süreç değerlendirilmeli. Ancak zorunlu olunduğunda da güç kullanım hakkımız var." dedi. Medvedev, Rusya başbakanı Vladimir Putin'in rekorlar kırdığı geniş katılımlı ve uzun süreli oturumlar yerine, sadece üç devlet televizyonu temsilcilerinin sorularını cevapladı. Rusya Devlet Başkanı, NATO'nun Rusya'nın sınırlarına doğru genişlemesinin kabul edilemez olduğunu, kendilerinin önerdiği Pan-Avrupa güvenlik anlaşmasının dikkate alınması gerektiğini belirtti.

Gürcistan savaşı ile ilgili kararı kendisinin verdiğini belirten ve o günün hayatının en zor günü olduğuna değinen Medvedev, "Gürcü meslektaşımızın zihni problemi olduğunu biliyorduk, ancak bu seviyede tehlikeli boyuta ulaşabileceğini tahmin edememiştik. Bazı kararların çok hızlı alınması gerekiyor. Güney Osetya ile ilgili karar da kimsenin müdahalesi olmadan sadece benim vermek zorunda olduğum kararlardan biri olarak gerçekleşti." dedi. Medvedev, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin bölge sorunları ile ilgili uluslar arası görüşmelerde bizimle konuşmayı birden sona erdirmesinden bölgeye yönelik askeri bir operasyon hazırlığında olduğunu anlamıştık dedi.

Putin'le ilgili soruları cevaplayan Medvedev 'kendisi ile yakın ve dostça ilişkilerimiz' var açıklaması yaptı. Rusya lideri, "Düzenli olarak bir araya geliyoruz. Ekonomik ve siyasi konularda fikir alış verişinde bulunuyoruz. Ben kendimi bu açıdan rahat hissediyorum. Sanırım kendisi de öyle." değerlendirmesinde bulundu.

Medvedev Ukrayna'yı yaptırımla tehdit etti


Medvedev, Kiev'in 2 milyar dolarlık doğalgaz borcunu ödememesi durumunda bu ülkeye yaptırım uygulanacağı tehdidinde bulundu. Medvedev, "Son rublesine kadar borçlarını ödemeleri gerekiyor. Aksi durumda ekonomik yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirler. Daha fazla bu duruma rıza gösteremeyiz. Doğalgazın kesilmesi yoluna gitmek istemiyoruz. Ancak Ukrayna borcunu ödemezse tüm önlemleri kullanabiliriz." uyarısı yaptı. Moskova, Kiev'in borcunu ödemediğini, 1 Ocak 2009'dan itibaren de herhangi bir anlaşmanın bulunmadığını kaydediyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko'nun, sorunun çözüldüğü yönündeki açıklamalarına cevap veren Gazprom, Yuşçenko'nun açıklamalarını yalanladı.

Rusya'da işsizlik artıyor

Medvedev, işsizliğin giderek arttığını, ancak bunun yönetilebilir bir seviyede olduğunu söyledi. Rusya'da kasım ayında 400 bin kişi işini kaybederken işsiz sayısı 5 milyona ulaştı. Muhalefet partisi lideri eski başbakanlardan Mihail Kasyanov'a göre 2009 yılında işsiz sayısı 10 milyona ulaşacak. Eski Sovyet lideri Mihail Gorbaçov, yaptığı açıklamada ekonomik krizle birlikte artan sokak gösterileri konusunda uyardı.
Rusya Devlet Başkanı yaptığı açıklamada durumun hiç de kolay olmadığını, ancak bunun dramatik sonuçlar için gerekçe olmayacağını savundu. Rusya'nın on yıllık dönemden sonra ilk kez bütçe açığı vermesine neden olan küresel ekonomik krizle ilgili değerlendirmede bulunan Medvedev, sorunun çözümü için uluslar arası toplantılarda konuşulan konuların uygulama alanına geçememesinden yakındı.

Obama ile iyi ilişkiler kurulacak


Barack Obama yönetimindeki ABD ile daha iyi ilişkiler geliştirebileceklerini umduklarını ifade eden Medvedev, "İki ülke daha iyi diyalog kurmak için çalışıyor. ABD ile iyi ilişkilerin geliştirilmesi için önümüze çıkan bir kısım fırsatlar değerlendirilemedi. Bunun bizim hatamızdan kaynaklanmadığını düşünüyorum. ABD'nin yeni başkanı ile geçen ay bir telefon görüşmesi gerçekleştirdim. Kendisi Rusya ile ilişkilere öncelik vereceklerini söyledi. Önce olduğundan daha verimli ilişkilerin kurulacağına inanıyorum." dedi.
Başkanlık görevinin büyük sorumluluklar getirdiğini, özel hayatı ile ilgili çok az vakit bulabildiğini ifade eden Medvedev, yeni yıl tatilini ailesi ile birlikte kayak yaparak geçireceğini söyledi.

CİHAN