kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Karla nasıl mücadele edilecek?

Giriş Saati : 24.12.2008 15:38
Güncelleme : 24.12.2008 23:29
Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Karla nasıl mücadele edilecek?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kentteki olumsuz hava koşullarına karşı 3 bin 557 personel ve 1058 araçla mücadele edecek.

İBB'den yapılan yazılı açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş başkanlığında Genel Sekreter Mesut Pektaş'ın koordinasyonunda ilgili birim müdürlerinin katılımıyla kışa hazırlık çalışmalarına yönelik Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) toplantı yapıldığı ve kentteki olumsuz hava koşullarıyla mücadeleye yönelik birtakım önlemlerin alındığı belirtildi.

Buna göre, belediye araçlarında kar lastiğinin kullanılacağı, İETT bünyesinde kar lastiği takması gereken tüm otobüslerin kar lastiğiyle sefere çıkacağı kaydedilen açıklamada, daha rahat ve güvenli trafik akışı için vatandaşların da kar lastiği kullanması gerektiği ifade edildi.
Bütün çalışmaların AKOM tarafından koordine edileceği, yağış şiddetine göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden gerek personel, gerekse araç takviyesinin alınacağı belirtilen açıklamada, gerekli durumlarda belediyeye hizmet veren müteahhit firmalardan da personel ve araç takviyesi yapılacağı aktarıldı.

Köprüler, üst geçitler, alt geçitler, otobüs durakları, vapur iskeleleri, meydan, hastane ve okul önlerinde ekipler tarafından kar küremesi yapılacağı ifade edilen açıklamada, Taksim, Sultanahmet, Mecidiyeköy, Beşiktaş, Beyazıt, Eminönü, Bakırköy, Eyüp, Kavacık, Bağlarbaşı, Dudulu, Kadıköy ve Üsküdar meydanlarının Park Bahçeler ve Atık Yönetim Müdürlüğü ekiplerine zimmetlendiği, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ekiplerinin kar küreyen, süpüren, kurutan ve tuz serpen ''Kar Kaplanı'' aracını kullanacağı, 6 aracın çevre yollarında görev yapacağı kaydedildi.

Geçen yıl hizmete alınan ''Kar Kaplanı'' araçlarının 80 kilometre hızla gidebildiği, tek seferde 40 kilometrelik alanda tuzlama yapabildiği, ''yengeç yürüyüşü'' yapabilen aracın bıçağının iki kademeli olarak kar kürediği, bıçak kapalı iken 4,5 metre, açıkken 5,2 metre genişliğinde küreme yaptığı ifade edildi. Açıklamada, 6 ''Kar Kaplanı'' aracının ilk etapta Avrupa Yakası'nda Boğaz Köprüsü gişeler, Haliç, O3 Otoyolu, Mahmutbey, İstoç, Vatan Caddesi, Hadımköy, Büyükçekmece S Virajı ve Mimarsinan Kavşağı ile Anadolu Yakası'nda Boğaz Köprüsü gişeler, Fenerbahçe Stadı, Harem, Kartal, KartalGebze arasında görev yapacağı vurgulandı.

''TRAKTÖR EKİPLERİ''

Vatandaşların kötü hava koşullarından en az düzeyde etkilenmesi için yapılan planlamalarda, İstanbul'un 9 bölgeye ayrıldığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü sorumluluk alanına giren 4 bin 613 kilometre yolda 3 bin 557 personelin 1058 araç ve iş makinesiyle çalışacağı kaydedildi.

Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü depolarında 160 bin ton tuz, 1640 ton buzlanmayı önleyici solüsyon bulunduğu, araçların, kentin tüm ana arterlerinde nasıl çalışacaklarının planlandığı, araçların kar yağışından önce bölgelerdeki bekleme yerlerini alacağı belirtildi. Belirlenen güzergahlarda kar küreme ve yol açma çalışmalarının AKOM'dan araç takip sistemi ile izleneceği, gerekli durumlarda araçlar başka bölgelere yönlendirileceği, karla mücadelenin ana arterler, E5 ve bağlantıları, TEM ve bağlantıları ile meydanlarda çalışacağı vurgulandı.

Ara arterlerde ilçe belediyelerinin kendi ekipleriyle yol açma çalışmaları yapacağı ve ana arterlere bağlantı noktalarında ekip bulunduracakları, köy yollarının ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan ''Traktör ekiplerince'' açık tutulacağı ifade edildi.

Kentin çeşitli noktalarında kazalara, TIR devrilmelerine ve benzeri olaylara karşı çeşitli ağırlıkları kaldırabilecek 75 adet vincin hazır bekletileceği, İtfaiye Daire Başkanlığı'nın 70 istasyonda, 4 bin 640 personel, 521 arama, kurtarma, müdahale aracı, 44 kar küreme aparatlı acil müdahale itfaiye aracı, 425 dalgıç pompa ve motopomp, 29 ambulans, 80 doktor ve 100 sağlık personeliyle çalışmalara katılacağı aktarıldı.

METEOROLOJİ GÖZLEM SENSÖRLERİ

İBB tarafından bu yıl ilk defa ''Otomatik Yol Meteoroloji Gözlem Sensörleri''nin kurularak işletmeye alınacağı, kentin en kritik yollarında 25 noktaya kurulan istasyonlardan alınacak bilgiler doğrultusunda ekiplerin yönlendirileceği bildirildi.

Açıklamada, elektronik olarak hava ölçümü yapan sensörlerin uydu aracılığıyla verilerini AKOM'a ileteceği, yapılacak değerlendirmeyle yolların anında durumunun belirleneceği, ekiplerin sensörlarden gelen bilgiler doğrultusunda bölgeye yönlendirileceği belirtildi. Açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

''Söz konusu sistem sayesinde, buzlanmanın nerelerde ve ne zaman başlayacağını önceden belirlenecek, yollara atılan kimyasalların doğru zamanda ve yeterli miktarda kullanılması, yağmur, kar, don, buzlanma, şiddetli rüzgar ve sisli havalar önceden belirlenecek, can ve mal kaybını minimuma indirmek için erken ve doğru müdahale ile trafik güvenliği sağlanacak. Sistem sayesinde rüzgar hızı, rüzgar yönü, hava sıcaklığı, bağıl nem, hali hazır hava, yağış tipi yoğunluğu ve görüş mesafesi, yol yüzeyi sıcaklığı, yol yüzeyi üzerindeki sıvı tabakasının kalınlığı, yol yüzeyi üzerindeki buzlanma önleyici kimyasal miktarı, yol yüzeyi üzerindeki sıvı tabakasının donma sıcaklığı, yol yüzeyi durumu, yollar üzerindeki buzun varlığı, oluşma tehlikesi ve tahmini donma süresi ölçümleri yapılacak.''

(AA)