kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İstanbul'a mevsimin ilk karı yağdı

Giriş Saati : 24.12.2008 07:29
Güncelleme : 24.12.2008 23:29
Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
İstanbul'a mevsimin ilk karı yağdı
İstanbul'da sabah saatlerinde özellikle şehrin yüksek kesimlerinde mevsimin ilk karı yağmaya başladı.

Şehrin ana arterlerinde ve birçok noktasında karla mücadele araçları hazır bekletildi. Meteoroloji'nin tahminleri tuttu ve İstanbul'un bazı kesimleri sabah kar yağışıyla güne başladı. Özellikle Gaziosmanpaşa, Beylikdüzü, Sarıyer gibi şehrin yüksek kesimlerinde, sulu kar ve kar yağışı görüldü. Kar yağışıyla birlikte hava sıcaklığı da sabah 1 dereceye kadar düştü. Sulu kar yağışı sürücülerin görüş mesafesini zaman zaman düşürdü, trafikte yoğunluk yaşanmasına neden oldu.

Bu arada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi de karla mücadele hazırlıklarını tamamladı. Şehrin ana arterlerinde ve birçok noktasında karla mücadele araçları hazır bekletildi.

İÇ VE DOĞU BÖLGELERDE "KUVVETLİ BUZLANMA VE DON" UYARISI

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, iç ve doğu bölgelerde ''kuvvetli buzlanma ve don'' uyarısında bulundu.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, halen iç ve doğu bölgelerde görülen kar yağışının, yarın doğu kesimlerde etkili olduktan sonra yurdu terk edeceği tahmin ediliyor. Ancak soğuk havanın hafta sonuna kadar tüm yurtta etkisini sürdürerek, özellikle ''gece ayazlarına'' neden olmasının beklendiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

''Trakya (Edirne, Kırklareli, Tekirdağ) , Marmara'nın güneydoğusu (Bilecik, Bursa ve Balıkesir), İç Ege (Kütahya, Uşak, Afyon, Denizli ile Muğla'nın iç kesimleri), Akdeniz'in iç kesimleri (Isparta, Burdur ve Kahramanmaraş), İç Anadolu (Ankara, Sivas, Yozgat, Aksaray, Nevşehir, Kayseri ve Çankırı başta olmak üzere bölge geneli), Doğu Anadolu (Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı, Bitlis, Muş, Van ve Hakkari başta olmak üzere bölge geneli), Güneydoğu Anadolu'nun kuzey ve doğusu (Diyarbakır, Batman, Siirt ve Mardin) ile Karadeniz'in iç kesimlerinde (Bolu, Düzce, Kastamonu, Çorum, Amasya, Tokat, Gümüşhane ve Bayburt) 'kuvvetli', Ege kıyılarında (İzmir, Manisa, Aydın) 'hafif' şiddette buzlanma ve don olayı bekleniyor.''

Açıklamada, soğuk hava ile birlikte iç ve doğu bölgelerde kuvvetli, Ege kıyılarında hafif şiddette görülecek buzlanma ve don olayının neden olabileceği, olumsuz şartlara karşı başta sürücüler olmak üzere, ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olmaları gerektiği kaydedildi.

BAŞKENT'TE KAR YAĞIŞI SÜRÜCÜLERİ HAZIRLIKSIZ YAKALADI

Başkent'te gece yarısı başlayan ve etkisini artıran kar yağışı şehri beyaza bürüdü. Özellikle yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışı nedeniyle, sürücülerin trafikte ilerlemekte zorlandığı görüldü.

Polis araçları dahil, çok sayıda otomobil yolda kaldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ekipler ise hemen yol açma ve tuzlama çalışmalarını başlattı.

Başkent'te son günlerde etkili olan soğuk ve yağmurlu hava gece yarısı yerini kar yağışına bıraktı. Kentin özellikle yüksek kesimlerinde etkisini artıran kar yağışı, şehri beyazla kaplarken, hayatı da olumsuz etkiledi. Yoğun kar yağışı nedeniyle çok sayıda sürücü, trafikte ilerlemekte güçlük çekti. Kışlık lastiklerini takmayan sürücülerin, yolun dik olduğu yerlerde patinaj çektiği ve yolda kaldığı görüldü. Yolda kalan sürücülerden bazıları otomobillerini kenara çekip zincir takmaya çalıştı. Bazı sürücüler ise telefonla arkadaşlarından yardım istedi. Yardıma gelen vatandaşlarla birlikte otomobiller, itilerek götürülmeye çalışıldı.

Kar yağışının etkisini artırması üzerine Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri de alarma geçti. Kar yağışı ile birlikte belediyeye bağlı ekipler, yol açma ve tuzlama çalışması yaparak sürücülere yardımcı oldu. Yoğun kar yağışı nedeniyle bazı polis araçlarının da yolda ilerlemekte zorlandığı gözlendi. Yolda kalan trafik polis aracı, basın mensuplarının yardımıyla yoluna devam etti. Soğuk ve karlı havanın önümüzdeki günlerde de devam edeceği bildirildi.

BAŞKENTTE ANA ARTERLER ULAŞIMA AÇIK

Ankara Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin karla mücadele çalışmasıyla ana arterlerin ulaşıma açık olduğu bildirildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden edindiği bilgiye göre, ekipler, gece yarısından itibaren karın olumsuz etkisin ortadan kaldıracak çalışmalara başladı. Karla mücadelede 200 personel ve 60 kar temizleme aracı ile çalışıldığını bildiren yetkililer, ''Büyükşehir Belediyesinin sorumluluk alanına giren cadde ve ana arterlerde ekiplerimiz hizmet veriyor. Ulaşıma kapalı olan ve sıkıntı yaşanan herhangi bir yolumuz bulunmuyor. Kara karşı hazırlıklıyız'' dedi.

Ana arterlerde ulaşımla ilgili sıkıntıların, ''Alo 153'' numaralı telefona yapılabileceğini belirten yetkililer, hava sıcaklığının -1 derece olduğu Ankara'da kar yağışının devam edeceği bilgisini aldıklarını ve çalışmaların aralıksız sürdürüleceğini bildirdi.

EGE VE AKDENİZ'DE DON UYARISI

Ege Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi'nin iç kesimlerinde, bu gece ve yarın gece, orta kuvvette don olayı beklendiği bildirildi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan "Meteorolojik Uyarı"da, Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın ülke genelinde etkili olduğu hatırlatıldı. Açıklamada, 24-25 ve 25-26 Aralık geceleri, Ege Bölgesi ve kıyı kesimleri hariç Akdeniz Bölgesi'nde hafif kuvvette, yüksek kesimlerinde orta kuvvette don olayı beklendiği bildirildi.

Tarımsal faaliyetin sürdüğü bu bölgelerde hasat dönemindeki narenciye ve muz üreticileri ile sebze ve serada üretim yapan yetiştiricilerin gerekli tedbirleri almaları, yörelerindeki don durumu hakkında daha detaylı bilgi almak için en yakın meteoroloji müdürlüklerine başvurmaları istendi.

HAVA SICAKLIKLARINI DERECELERİYLE GÖRMEK İÇİN HARİTALARIN ÜZERİNE TIKLAYINIZ...