kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Dünya 2009 sonbaharında toparlanır, darbeyi Çin yer

Kerim KARAKAYA - EKONOMİ
22.12.2008
Eski ABD Başkanı Clinton'ın ekonomi danışmanı Wescott, krizi SABAH'a değerlendirdi: "Dünya derin bir durgunluğa girdi, ancak toparlanma 2009 sonbaharında olur. En ağır darbeyi ihracatçı ülkeler yiyecek"..
Eeski ABD Başkanı Bill Clinton'ın ekonomi danışmanlığını yapan Robert Wescott, dünya ekonomisinin derin bir durgunluğa girdiğini, toparlanmanın 2009'un sonbaharını bulacağını söyledi. Krizin en geç 2010'da biteceğini söyleyen Wescott'a göre en ağır darbeyi Rusya, Çin, Brezilya gibi ihracatçı ülkeler yiyecek. Dünyaca ünlü ekonomistler krizi SABAH'a değerlendirmeye devam ediyor. ABD'de Clinton'ın ekonomi danışmanı olan, Obama'nın bugünkü ekonomi kurmaylarıyla mesai arkadaşlığı yapmış olan Wescott, dünyanın büyük bir buhrana sürüklendiğini düşünmeyenlerden. "Dünya ve ABD'de açıklanan ekonomiyi canlandırma paketleri, agresif para politikaları ve düşen emtia fiyatları sayesinde dünya ekonomisi 2009'un sonbaharında tekrar ayağa kalkacak" öngörüsünde bulunan Wescott'un en kötü senaryosuna göre krizden çıkış 2010'un ilkbaharında. Küresel krizin başlangıcında krizden fazla etkilenmeceğini düşünen birçok ülkenin, bugün zor durumda olduğunu hatırlatan Wescott, ekonomik büyümelerini ağırlıklı olarak ihracata dayandıran ülkelerin krizden en ağır darbeyi alan ülkeler olacağını söyledi. "Dünya ekonomisi şu anda keskin bir durgunluğa girdi. G-7 ülkelerinin tamamı resesyonda" diyen Wescott, "Çin, Rusya ve Brezilya daha önce tahmin ettiklerinden fazla etkileneceklerinin farkına vardı" diye konuştu.

KRİZDE KİMSE AYRIŞAMAZ
Wescott, petrol fiyatlarındaki düşüşün, bu ürünü ihraç edenlere ekstra zorluk çıkaracağını belirtterek listenin başında Rusya, Venezuella ve Ortadoğu ülkeleri geldiğine dikkat çekti. "Sonuç olarak gelişmekte olan ülkeler bir şeyin farkına vardılar: 'Hiçbir ülke bu krizde diğerlerinden ayrışamaz'" diyen Wescott, "Gelişmiş ülkelerin tüketicileri artık tüketmiyorsa bundan herkes büyük darbe alır" dedi.

BERNANKE DÜNYA İÇİN ŞANS
Wescott, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke ile onun politikalarını savundu. Bernanke'nin tam bir kriz uzmanı olduğunu, bunun da tüm dünya için bir şans olduğunu söyleyen Wescott, "Başkan Bernanke 'Büyük Buhran'ın öğrencisidir. 1929 Krizi'nden önemli dersler çıkardı. Ekonomi, tarihinin en kötü günlerini yaşarken Fed faizleri hâlâ yüzde 3 seviyesinde tutuyor ve para arzını daraltıyordu. Bernanke aynı hataya yeniden düşmüyor" dedi. "Fed'in faizleri sıfıra çekmesi, ekonomi kurmaylarının gelişmelerden ne derece endişelendiğinin bir göstergesi" diyen Wescott, ABD ekonomisi 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en kötü günlerini yaşadığını ve ABD'de deflasyon korkusunun hat safhada olduğunu sözlerine ekledi. ABD ve dünya ekonomisinin öncelikli sorununun durgunluk olduğunu belirten Wescott, gevşek para politikalarının gereğinden uzun süre kullanılması durumunda bu kez de enflasyonla mücadele etmek zorunda kalınabileceği uyarısında bulundu.