kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan

Hükümetten reel sektöre teşvik morali geliyor

HAZAL ATEŞ - ANKARA
22.12.2008
Hükümet 31 Aralık'ta süresi bitecek 49 ili kapsayan 5084 sayılı Teşvik Yasası'nı genişleterek bir yıl daha uzatmaya hazırlanıyor. Vergi indirimi için IMF ile pazarlık yapılacak..
Küresel krizle birlikte birçok ülke ekonomiyi canlandırmak amacıyla milyarlarca dolarlık teşvik paketleri açıkladı. Türkiye de resesyon tehlikesine karşı harekete geçti. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, uzun süredir üzerinde çalıştığı teşvik paketini revize etti. Paket, 26 Aralık'ta Türkiye'ye gelecek olan IMF heyeti ile mutabakata varıldıktan sonra açıklanacak.

PRİM YÜKÜ AZALACAK
Sanayi Bakanlığı, 31 Aralık'ta sona erecek 5084 sayılı "Yatırım ve İstihdamı Teşvik Yasası"'nın süresini 1 yıl uzatacak. Süre uzatımı için yasal düzenleme gerekiyor. Tasarı yeni yıldan önce TBMM'ye gönderilecek. Üretim ve istihdamın korunmasını esas alan yeni teşvik paketi ile "bacası tüten fabrikalara" sahip çıkılacak. Yeni yılda süresi dolacak olan yatırım teşvik belgelerinin süreleri de 6 ay ya da 1 yıl uzatılacak. Teşvikler kademelendirilecek ve il sayısı yeniden belirlenecek. Mevcut yatırımlarda gelir vergisi stopajı ve sigorta primi işveren payı indirimi, bedelsiz arazi tahsisi, enerji desteği 2009'da da devam edecek. Yeni yatırımlarda enerji başta olmak üzere girdi maliyetlerinin bir bölümünü devlet üstlenecek, SSK prim yükü aşağı çekilecek, vergi indirimi için IMF ile pazarlık yapılacak. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek de bütçe görüşmeleri sırasında , "2009'da bölgesel gelişmişlik farklarını giderecek, sektörel öncelikleri ortaya koyacak bir teşvik sistemini yaşama geçireceğiz" demişti.