kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kriz günlügü

22.12.2008
54 milyar $'lık yeni paket onaylandı
Japonya'da Bakanlar Kurulu, ekonominin durgunluktan kurtulması amacıyla 54 milyar dolarlık yeni bir ekonomik paketi onayladı. Paketle, ev sahipleri için vergi kesintilerinin finanse edilmesine yardımcı olmak, küçük iş yerlerine kredi vermek ve işten çıkarılanlara yardım etmek amaçlanıyor. Dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip Japonya'da Merkez Bankası ekonomiyi canlandırmak amacıyla dün gösterge faiz oranını yüzde 0.1'e çekmişti. Japonya hükümeti daha önce, biri 295 milyar dolar, diğeri 255 milyar dolar olmak üzere iki adet ekonomiyi teşvik paketi hazırlamıştı.

Brown çalışanlara iş garantisi verecek
İngiltere Başbakanı Gordon Brown, harcamaları artırmak e ekonomiyi canlandırmak için çalışanlara 6 ay garanti vermeyi, işsiz kalanlara da 6 ay işsizlik fonundan yararlanma hakkı tanımayı planlıyor. Durgunluğa giren İngiltere'de tüketici güveninin ve harcamaların artırılmasının hedeflendiği paketin yılbaşından sonra açıklanması planlanıyor. İngiltere'de resmi rakamlara göre 1.86 milyon kişi işsiz.

Kredi sıkıntısı 1-2 yıl sürecek
İngiliz Barclays bankası, bankaların kredi vermesinin normale dönmesinin 1-2 yılı alacağını, varlık fiyatlarının istikrara kavuşmasının ise 18 aya ihtiyacı olduğunu bildirdi. Barclays Üst Yöneticisi John Varley, bankaların kredi vermeyi sürdürdüğünü, ancak ekonomide borç miktarında bir azalmaya ihtiyaç bulunduğunu söyledi. Varley "Sanırım, kredi vermedeki azalma sürecinin en azından gelecek 12 aylık, belki 24 aylık süreçte sona ereceğini göreceğiz. Varlık fiyatları istikrara kavuştuğunda, o zaman finansal ekonominin düzeldiğini göreceğiz. Ve bu ne zaman olacak? Bu gelecek 18 aylık süreçte olacak'' diye konuştu.

Oto yedek parça üreticileri de zorda
ABD'li üç büyük otomotiv şirketi General Motors (GM), Chrysler ve Ford'un içinde bulunduğu sıkıntılı durum, bu şirketlere yedek parça üretenleri de etkiledi. Bu şirketlere yedek parça tedarik eden Meksikalı Alfa firması, Meksika'da otomotiv parçaları üretilen 9 fabrikasında üretimi geçici olarak durduracağını açıkladı. Federal Mogul, 4,600 işçinin daha işten çıkarılacağını açıkladı. Visteon gelecek yılın ilk çeyreğine kadar 800 işçinin işten çıkarılması planını tamamlayacağını duyurdu.