kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Avrupa pazarı dibe vurunca Türk işçisi zorunlu tatile çıktı

22.12.2008
Global krizin etkisi altındaki Avrupa'da hafif ticari araç satışları kasımda dibe vurdu. Geçen yıl kasım ayında 202 bin adet olan satışlar 138 bine geriledi Avrupa'da talebin düşmesi, hafif ticari üretim üssü Türkiye'yi olumsuz etkiledi. Siparişleri yetiştirmek için düne kadar 3 vardiya çalışan işçiler zorunlu olarak tatile çıktı..
Avrupa'da global krizin etkisi giderek derinleşiyor. Ekim ayında Avrupa hafif ticari araç pazarında başlayan sert düşüş, kasım ayında etkisini artırarak devam etti. Kasımda AB ve EFTA ülkelerinde pazar yüzde 31.6 oranında azalarak, 138 bin adete geriledi. Geçen yılın aynı döneminde pazar 202 bin adet olarak gerçekleşmişti. Bu tablo Avrupa'nın hafif ticari üretim üssü olan Türkiye'yi derinden etkiliyor. Avrupa'da talebin düşmesi, Türkiye'nin ihracatını ciddi oranlarda gerilemesine neden oluyor. Ayrıca, Avrupa için üretim yapan fabrikalar üretimlerine ara vermek zorunda kalıyor. Düne kadar 3 vardiya üretim yapıp, siparişleri yetiştirmeye çalışan Türk işçiler zorunlu olarak tatil yapıyor. Tofaş ve Ford Otosan üretimlerine ara veriyorlar. AB ve EFTA ülkelerinde kasım ayı hafif ticari araç pazar verileri incelendiğinde en fazla düşüş yüzde 95.6 ile İzlanda'da gerçekleşirken, İzlanda'yı yüzde 67.1 ile Estonya , yüzde 66.7 ile Litvanya, yüzde 61.5 ile Letonya, yüzde 62.6 ile İspanya, yüzde 60.4 ile İrlanda, yüzde 52.8 ile Danimarka izledi. Diğer Avrupa ülkelerinde de düşüş yaşandı. Ancak, bu düşüş yüzde 50'nin altında kaldı. Bu dönemde İngiltere hafif ticari araç pazarında yüzde 47.4, İtalya'da yüzde 31.9, İsveç'te yüzde 31.7, Romanya'da yüzde 11.8 ve Finlandiya'da yüzde 11.8 düşüş gerçekleşti. Ekim ayında sadece yüzde 0.8 oranında azalan Fransa pazarında daralmanın etkisinin arttığı ve düşüşün yüzde 16 düzeyine çıktığı görülüyor. Ekim ayında az da olsa artış gerçekleşen Avusturya, Belçika ve Slovakya pazarında da bu ay düşüş yaşandı. Bu ay düşüş sırasıyla yüzde 15.2, yüzde 13.9 ve yüzde 23.0 düzeyinde oldu.

TÜRKİYE'DE DE DÜŞÜŞ VAR
Hafif ticari araç pazarı Türkiye'de de büyük düşüş yaşıyor. Ekim ayı itibariyle Türkiye hafif ticari araç pazarındaki gerileme, kasım ayında daha da hızlandı. Kasım ayında pazar yüzde 61.8 gibi yüksek bir oranda gerçekleşti. AB ortalamasının bile üstüne çıktı. Kasımda Türkiye'de 9 bin adet hafif ticari araç satışı gerçekleşti.
Haberin fotoğrafları