kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
UFUK SANDIK

Başbakan'ı otomotivde yanıltıyorlar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ne zaman ekonomide işlerin tıkırında olduğunu anlatmak istese otomotive başvuruyor. Otomotiv satışlarını örnek gösterip sözlerinin doğruluğunu kanıtlamaya çalışıyor.
Başbakan geçen hafta 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın tartışıldığı Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada da ekonomide işlerin yolunda olduğunu otomotiv rakamlarıyla anlatmaya çalıştı. Ama yanlış rakamlar verdi. Yanlış tahminlerde bulundu.
Erdoğan, konuşmasında; "Otomobil satışlarına bakalım. 'Her taraf perişan' deniliyor ya, buyrun 2007 Ocak-Ekim döneminde 256 bin adet yerli otomobil satılmış. 2008 Ocak-Ekim'de ise 263 bin" dedi.
Anında muhalefet milletvekillerinden tepki geldi. Muhalefet'in, "Kriz öncesini alıyorsunuz. Krizde durum ne onu anlatın" ikazlarına Başbakan, kasımda az da satılsa, geçen yıla göre daha iyi olacak. Merak etmeyin" yanıtını verdi.
Başbakan bunu hep yapıyor. Biz doğrusunu yazalım. Başbakan'ın yerli dediği satış rakamı, bir kere yerli otomobil değil. Başbakan konuşmasında yerli ve ithalat olmak üzere toplam pazar satışlarını söylüyor. İkinci yanılgısı ise kasım tahmini. Çünkü kasımda otomotiv pazarı büyük bir düşüş yaşadı. Geçen yılın aynı dönemine göre satışlar yüzde 59 oranında geriledi. Yani Başbakan'ın dediği gibi geçen yılın üstüne çıkmadı.
Ancak bu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk hatası değil. Daha önce de Ankara Sanayi Odası'nın yeni hizmet binasının açılışında yaptığı konuşmada yanlış bilgi vermişti. "Üç ayda 164 bin otomobil satıldı, kriz mriz yok" diye konuşmuştu. Ama Başbakan'ın üç aylık satış dediği aslında 6 ayda satılan otomobil sayısıydı.
Başbakan Erdoğan'ın otomotivdeki tüm rakamları takip etmesi ve bilgi sahibi olması tabii ki mümkün değil. Tüm bilgileri danışmanları veriyor. Yani Başbakan'ın yaptığı hata kendisine ait değil.
Peki hata kimde? Tabii ki danışmanlarda. Kasıtlı yaptıklarını sanmıyor. Sanırım danışmanların bilgi kaynağı doğru değil. Ama yanlış bilgilerle Başbakan'ın itibarının sarsılmasına ve güvenirliğini kaybetmesine yol açıyorlar. Bence Başbakan bilgi notlarına güvenmesin, Sabah'ı okusun yeter.