kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

17.4 milyar dolar GM ve Chrysler'in başında Demokles'in kılıcı olacak

20.12.2008
Zor durumdaki GM ve Chrysler'e verilecek 17.4 milyar $, şirketler 31 Mart'a kadar yeniden yapılanmazsa iade edilecek Zor durumdaki GM ve Chrysler'e verilecek 17.4 milyar $, şirketler 31 Mart'a kadar yeniden yapılanmazsa iade edilecek..
ABD'nin 44. başkanı seçilen Barack Obama, mevcut ABD hükümetinin zor durumdaki General Motors ve Chrysler'e 17,4 milyar dolarlık kredi vermesini, "otomotiv sektöründe çöküşün önüne geçmek için atılmış gerekli bir adım'' olarak değerlendirdi. Başkan Bush'tan görevi 20 Ocak'ta devralacak Obama, Bush hükümetinin kararında memnun olduğunu belirterek, ''Otomotiv şirketleri bu reform şansını kötü yönetim pratikleriyle boşa harcamamalı ve bu kritik sektörü ve kendilerine bağlı milyonlarca Amerikalının işini kurtarmak için kesinlikle gerekli uzun vadeli yeniden yapılanma çalışmalarına başlamalı'' dedi. Obama, yönetici ve hissedarları da uyararak, "Nihai yeniden yapılanma paketini gördüğümüzde bunun ceremesini sadece işçilerin çekmeyeceğinden emin olmak istiyoruz. Benim ilk önceliğim 2,5 milyon yeni iş yaratmak ve bu işlerin bazılarının otomotiv sektöründen olmasını istiyorum.'' Kurtarma şartlarını savunan Bush, "Hepimiz, aldığım önlemlerin gerekli olmamasını isterdik. Ancak duruma bakıldığında ülkemizin karşı karşıya kaldığı tehdidi ortadan kaldırmanın en etkili ve sorumlu yolu buydu'' açıklaması yaptı. Otomotiv şirketleri, karlı işletmelere dönüşebilmelerini öngören yeniden yapılanma planlarını 31 Marta kadar başaramamaları durumunda, aldıkları kredileri iade edecek. Beyaz Saray, hükümetin kredi karşılığında şirketlerde hissedar olabileceği kurtarma planını denetlemek için "otomotiv çarı'' atanmayacağını bildirdi.

'KOŞULLAR ADALETSİZ'
Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası yardım paketinin koşullarını "adaletsiz'' bulurken, şirketler olumlu karşıladı. GM CEO'su Rick Wagoner, "Sınavdan geçeceğimizden eminim'' dedi.