kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Adanalı rollerinin piri Binnur'dur!

DENİZ AYYILDIZ
19.12.2008
atv'nin iddialı dizisi 'Canım Ailem'de, 'Adanalı Halim'i canlandıran İlker Aksum, ekranda bir Adanalı furyası yaşandığını söyledi ve ekledi: Şu anda Adanalı rollerinin piri 'Avrupa Yakası'nın 'Dilber Hala'sı Binnur Kaya'dır! Çünkü Binnur, orijinal Adanalı!..
'Yabancı Damat'ın baklavacı damadı Ruşen yani İlker Aksum, 'Canım Ailem' adlı yeni dizisinde Adanalı kuru fasulyeci Halim olarak karşımıza çıkıyor. Komedi dizilerinin 'olmazsa olmaz' oyuncularından biri haline gelen Aksum, ekranda yine kahkaha fırtınası estiriyor. 'Canım Ailem'de rol aldığı için kendisini şanslı hissettiğini belirten Aksum, "Şu anda memleket olarak bir geçiş dönemindeyiz. O yüzden özellikle televizyona yapılan dramalarda entelektüel işler yürümüyor. Seyirci birtakım şeylere açık değil. 'Canım Ailem'in sırrı; basit ama doğal ve bir o kadar da bizden bir senaryosunun olması" diyor...

İŞTE HİÇ BOŞ KALMADIM!
* Türkiye sizi, bir maymunla birlikte rol aldığınız 'Çarli İş Başında' adlı diziyle tanıdı. Ondan önce bir de 'Olacak O Kadar'la bir ekran macerası yaşamışsınız sanırım...
Evet. İstanbul'a geldiğimde ilk olarak Levent Ağabey'le (Kırca) çalışmaya başladım. Onun tiyatrosuna girdim. O sırada zaten 'Çarli İş Başında' dizisinde oynuyordum. Sonra 'Biz Size Aşık Olduk', 'Karayılan' ve 'Yabancı Damat' geldi. Dizilerle devam ediyoruz.

* 'Hiç boş kalmadım' diyorsunuz yani...
Kalmadım ama bu çok hoşlandığım bir şey değil. Birkaç yerde birden görünmemeye dikkat ediyorum. Oynadığım karakterlerin farklı olmasına özen gösteriyorum.

* Dizi tekliflerini değerlendirirken başka nelere dikkat edersiniz?
10 yılda şunu öğrendim; senaryo iyi değilse, kadrosu ve teknik imkanları ne kadar iyi olursa olsun, o işin sonu gelmiyor. İkincisi de yapımcı faktörü... İyi bir senarist ve iyi bir yapımcı, iyi bir kastla birleşince ortaya iyi işler çıkıyor. 'Canım Ailem' bunlardan biri.

* Canım Ailem'in senaryosunda neler dikkatinizi çekti?
Dizinin senaristi Selin Tunç'la zaten üç yıl boyunca 'Yabancı Damat'ta çalışmıştık. Selin, bu memleketin en yetenekli üç senaristinden biri. Diğer ikisinin kim olduğunu bilmiyorum. (Gülüyor) Şu anda memleket olarak bir geçiş dönemindeyiz. O yüzden, özellikle televizyona yapılan dramalarda çok entelektüel işler gitmiyor. Mesela 'Karayılan' dizisindeki Fransızca bölümlerde altyazı kullanıyorduk ama bu tutmadı. Anladım ki; seyirci birtakım şeylere açık değil. Seyirci, daha basit ve kolay anlaşılır şeyler istiyor. Bu, çoğu zaman kaliteyi aşağıya çekiyor ama Selin Tunç basitlik ve kaliteyi biraraya getirebiliyor. Yazdığı hikayeler basit, doğal ve bir o kadar da bizden!

* 'Canım Ailem'deki karakterler gerçekten de içimizden insanlar... Bu da diziyi daha gerçekçi kılıyor...
Ama Uğur Ağabey'in (Yücel) oynadığı Samim karakteri aslında seyircinin çok tanıdığı bir rol değil. Yolcu gemilerinde çalışan, vurdumduymaz bir tip. Böyle gemilerde çalışan kaç arkadaşımız var ki bizim? Senaristimiz Selin'in böyle bir enteresanlığı var. Hangi mesleği getirirsen getir, bize yaklaştırıyor. Bu; yetenekle alakalı. Diyaloglar da harika. Bunlar Uğur Yücel efsanesiyle birleşince, seyirci Samim'i mahalleden biri gibi görüyor.

UĞUR YÜCEL BİR ÜSTAT!
* Uğur Yücel'le ilk defa mı birlikte çalışıyorsunuz?
Evet. Ben setin disiplin isteyen bir bölge olduğunu düşünüyorum. Bizim işte çok hızlı ve uyanık olmazsan, zorluklar yaşayabilirsin. Ama bizim setimiz çok tatlı bir set. Ozan (Güven) tam bir hayat adamı. Uğur Ağabey zaten bir üstat. Onun ne düşündüğünü keşfetmeye çalışmak bile, benim için güzel bir duygu. Ozan zaten eski arkadaşım. Bir tek kızlar yeni. Bu arada Ezgi Mola da çok alem bir hatun.

* Bu kadar komik oyuncunun olduğu bir sette müthiş bir mavra dönüyordur. Öyle değil mi?
Sürekli dönüyor... (Gülüyor) Ozan Güven'in olduğu yerde mavra dönmeden olmaz zaten!

* Ne yapıyor mesela?
Çok tatlı bir adam Ozan! Tam bir pozitif enerji patlaması var adamda. Uğur Ağabey ile harika bir ikili onlar. Set de çok güzel. Yaptığımız iş, zor bir iş. Hem rolüne bürün, hem günde 10-12 saat çalış. Mecburen bu işin biraz eğlencesini de çıkaracaksın. Bizim setimizde, her şey, tam olması gerektiği gibi. Burada yapımcımızın oluşturduğu ekibin de büyük rolü var.

KURU FASULYE TERS KÖŞE!
* Siz dizide, Adanalı bir kuru fasulyeciyi canlandırıyorsunuz...
Adana'da babadan kalma bir kuru fasulyecim var. Gerçekte Adana'da kuru fasulyeci yok bu arada... (Gülüyor) Diziden önce Adana'ya gittim ve iki-üç gün kaldım. Adanalılar heyecanlı insanlar ama 'canım ciğerim' durumları da var. Çok sıcaklar ama ufak bir şeye parlayabiliyorlar. Ben de Halim'i öyle oynuyorum. Tam bir Doğu Akdeniz insanı, kızması bile sevimli!

* Halim niye Adana kebapçısı değil de kuru fasulyeci açmış?
Diğer karakterlerin "Bu adam Adanalı değil. Adanalı kuru fasulyeci olmaz" demeleri için yaptık o espriyi. Klişelerden çıkmak istedik. Kebap veya şırdan yerine kuru fasulyeciyi seçerek, ters köşeyi tercih ettik. Kuru fasulye Adana'daki evlerde bile yok; Adana, Urfa, hep et...

* Adanalı şivesiyle konuşurken, 'Yabancı Damat'ta canlandırdığınız Antepli Ruşen karakterinin size yardımı oldu mu?
Evet ama Ruşen karakterine benzemesini istemiyorum Halim'in.

* Ama bariz benzerlikler var...
Benziyor, özellikle tavırlarımı kırmakta biraz zorlanıyorum. Üç sene bir iş yapınca; o iş de beynine, vücuduna işliyor. Oradan çıkmak kolay değil. Ama Adana'ya yakın bir şive yapmaya çalışıyorum. Tabii ki birebir yapamam, ben İstanbullu'yum. Sette bize yardımcı olacak bir Adanalı yok.

'DİLBER HALA' ORİJİNAL!
* Adanalılar dizideki karakterleri öyle benimsemiş ki, 'Oyuncular gerçekten Adanalı mı?' diyenler var...
Evet, iyi tepkiler var. Bu sene bir Adana furyası oldu. Bu işin piri Binnur Kaya'dır. Çünkü o orijinal Adanalı. Annesi, babası, teyzesi, dedesi Adana'da... Binnur da orada büyümüş. Gerçek bir Adanalı kadın Binnur Kaya yani 'Dilber Hala' gibi konuşur.

* Erkeklerin nasıl konuştuğunu da sizden mi göreceğiz?
Erkeklerde biraz daha farklı. Mesela onlarda çok küfür var. Biraz daha sert konuşuyorlar. Bunun nüansları, incelikleri zamanla oturacak. Ben, dizilerde kullandığım şivenin inceliklerini öğrenmeye çok özen gösteririm.
Haberin fotoğrafları