kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
YOĞUN IRAK TRAFİĞİ Irak Başbakanı Nuri El Maliki de çarşamba geliyor. Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile bazı bakanlar da eşlik edecek.

'PKK operasyonlarına devam mesajı' verdi

Duygu GÜVENÇ- Bülent AYDEMİR / ANKARA
20.12.2008
Gül, dün kabul ettiği Haşimi'ye Türkiye'nin gerek gördüğünde PKK operasyonlarını yılbaşından sonra da sürdüreceği mesajını verdi..
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak Devlet Başkan Yardımcısı Tarık El Haşimi'ye, yılbaşından itibaren Irak hava sahasının denetiminin merkezi yönetime geçeceğini anımsattı ancak Türkiye'nin terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlarının süreceğini vurguladı. Haşimi ise Kuzey Irak yönetiminin PKK'ya karşı mücadelede etkin görev üstlenmede kararlı olduğu bilgisini verdi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın daha önceki ziyaretlerinde jest yaparak ATA uçağını gönderdiği Tarık El Haşimi, dün Ürdün'e ait bir uçakla Ankara'ya geldi. Çankaya Köşkü'ndeki Gül-Haşimi görüşmesine, Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu Genel Müdürü Büyükelçi Hüseyin Diriöz ile Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik de katıldı. Cumhurbaşkanı Gül, Haşimi'ye, Irak'ın kuzeyinde varlığını sürdüren PKK terörüne karşı Türkiye'nin uluslararası anlaşmalardan doğan haklarını korumada kararlı olduğunu söyledi. Gül, bu sözleriyle, ABD askerlerinin Irak'tan çekilmesini takvime bağlayan anlaşma (SOFA) ile Irak hava sahasının denetimi yeni yıldan itibaren Irak'a geçmiş olsa da Türkiye'nin gerek gördüğünde Bağdat'a bilgi vererek PKK'ya karşı operasyonlarını sürdüreceği mesajını verdi. Gül, Haşimi'ye PKK terörü ile mücadelede, Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetimin daha etkin şekilde devreye girmesi gerektiği mesajını da iletti. Tarık El Haşimi ise Türkiye'ye gelmeden önce Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile görüştüğünü, Talabani'nin kendisine yerel makamların PKK'ya karşı mücadelede etkin görev üstlenmede kararlı oldukları bilgisini verdiğini söyledi.

SÜNNİ VURGUSU
Gül, Irak'ta sünni kesimin yerel seçimlere katılmasının ve Kerkük'te dengelerin korunmasının önemine de işaret etti. Görüşmede, Irak'la stratejik diyalog mekanizmasının kurulmasının ardından PKK'ya karşı adımlar atılırken, diğer yandan ekonomik işbirliğine gidilmesi konusundaki kararlılık vurgulandı.