kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Hasan Tatar Durmuş Yılmaz

Parayı görmeden tanıyacak

21.12.2008
TCMB Başkanı Yılmaz, görme engellilerin piyasaya sürülecek yeni kağıt ve madeni paraları yardım almaksızın tanımalarını sağlayan 'para ölçer'i tanıttı..
Merkez Bankası Durmuş Yılmaz, görme engellilerin 1 Ocak'tan itibaren piyasaya çıkacak banknot ve madeni paraları yardım almaksızın tanımaları için geliştirilen 'para ölçer'i tanıttı. Körler Federasyonu'nun Genel Kurul toplantısına katılan Yılmaz, 1 Ocak'tan itibaren Yeni Türk Lirası'ndaki (YTL) 'yeni' ibaresinin kaldırılacağını anımsatarak, "Paramızın asli ve geleneksel adına 'Türk Lirası'na geri dönüyoruz" dedi.

ENGELLİLERİ UNUTMADIK
Yılmaz, yeni paralar tasarlanırken görme engellilerin gereksinim ve beklentilerinin de dikkate alındığını belirterek, "Yeni paralarımızı, görme engellilerin kolayca tanımalarına yardımcı olacak şekilde tasarladık. Farklı boyutlardaki tasarımları, üzerlerinde yer alan holografik şerit folyo ve etkin kullanılan kabartma özellikleri ile yeni banknotlar, sizler için ayırt edici özellikleri güçlendirilmiş olarak tedavüle çıkacak" dedi. Başkan Yılmaz'ın konuşmasının ardından yeni geliştirilen 'para ölçer' Körler Federasyonu Başkanı Hasan Tatar tarafından test edildi. Tatar, Yılmaz'ın kendisine verdiği paraları tek tek 'para ölçer'e koyarak, tanıdı. Yurtdışında üretilen 'para ölçerler' gömlek cebinde taşınabiliyor. İkiye katlanan para ölçerin arasına banknot yerleştiriliyor. Görme engelliler para ölçerin üzerindeki Braille alfabesi (kabartma) yardımıyla (boyutu kupür değerine göre artan) banknotun 5, 10, 50, 100 ya da 200 YTL olduğunu anlıyor. Para ölçerin diğer yüzeyinde de madeni paraların değerini ölçmek üzere piramit bunuyor. Madeni para, piramide yerleştiriliyor. Paranın geldiği noktadaki kabartma değeri gösteriyor. Yılmaz, 'para ölçer'lerin yılbaşından itibaren çeşitli dernekler, vakıflar, federasyonlar aracılığıyla 'ücretsiz' olarak görme engellilere dağıtılacağını açıkladı.
Haberin fotoğrafları