kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Las Vegas'ın müşterileri azaldı kumar cennetleri de küçüldü

Barış ERGİN - EKONOMİ
20.12.2008
Kriz sadece bankaları batırmıyor. Kumarhane merkezleri Macau ve Las Vegas da krizden etkilendi. Harcanan para yüzde 10 azaldı, yeni projeler iptal ediliyor ve işçi çıkarmalar başladı..
Dünya kumarhane cennetlerinde rulet masası dönmeye devam ediyor. Bir farkla. Artık masada eskisi kadar çok fiş yok. Krizin son dört ayında Macau ve Las Vegas gibi merkezlerde harcanan para yüzde 10 düştü. İşçi çıkarmalar başladı ve hisse senetleri neredeyse yüzde 100 değer kaybetti.

YÜZDE 95 DEĞER KAYBETTİLER
Kumarhanelerin ana merkezler Macau ve Las Vegas. Macau'nun ve Las Vegas gibi dünyanın en büyük kumar merkezlerinde yeni yapılan inşaatlar durdu, harcamalar azaldı ve gelen müşteri sayısında da daralma var. Macau'da üç devasa inşaat yarım kaldı. 11.000 inşaat işçisi işten çıkarıldı. Sebebi 2002'de zirve yapan ve herkesin suratlarının güldüğü bu cennete gelen insanların ve harcanan paranın azalması. Gelirler yüzde 10 azalışla 3.2 milyar dolara düştü. Üstelik sadece Temmuz-Ekim ayları içinde. Dünyanın kumar merkezi Las Vegas da farklı değil. Gelen kişi sayısı Ekim 2008'de bir önceki yılın aynı dönemine göre düşüş yüzde 10.1. Gelenler de yüzde 5.2 daha az para harcıyor ve odalara yüzde 21 daha az para veriyor. Halka açık firmaların düşüşleri de dudak uçuklatıyor. Las Vegas Sands yüzde 95 gibi inanılmaz bir oranla değer kaybetti. Wynn Resorts yüzde 7, MGM Mirage ise yüzde 88'lik bir düşüş yaşadı. Aynı şekilde Boyd Gaming de geçtiğimiz seneye oranlar yüzde 90 değer kaybına uğradı.