kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
GM CEO'su Richard Wagoner Otomotiv İşçileri Sendikası Başkanı Ron Gettelfinger Ford CEO'su Alan Mulally Chrysler CEO'su Robert Nardelli

Otomotiv devlerine yara bandı gibi paket

06.12.2008
ABD'de Beyaz Saray ve Demokratlar, Ford, General Motors ve Chrysler'ı kurtarmak için 15 ile 17 milyar dolar arasında paket hazırlamak için anlaştı. Devler 34 milyar dolar istiyordu..
Beyaz Saray ve Demokratlar, ülkenin üç büyük otomobil üreticisi Ford, General Motors ve Chrysler'a destek sağlanması için uzlaşmaya vardı. Yoğun tartışmaların ardından üzerinde uzlaşmaya varılan paketin 15- 17 milyar dolar büyüklüğünde olması bekleniyor. Bu miktar otomotiv devlerinin talep ettiği 34 milyarın yarısına denk geliyor. Otomotiv devleri Kongre'den önce 25 milyar dolar talep etmiş, ardından bu miktarı 34 milyar dolara yükseltmişti. 17 milyar dolar otomotiv sektörünün beklentilerinin oldukça altında ancak yine de zor durumdaki sektörün 2009'u görmesine yardım edecek. GM ve Chrysler yılsonuna kadar kasalarında nakit para kalmayacağını ileri sürmüştü. Paketin Kongre'de önümüzdeki hafta oylanması bekleniyor.

İSTİHDAM KORKUTTU
Otomotive yardım paketi üzerinde uzlaşma sağlanmasında Cuma günü açıklanan tarımdışı istihdam verilerinin büyük etkisi olduğu ileri sürüldü. Veriler tarımdışı istihdamın kasım ayında 533 bin kişi azaldığına işaret ediyordu. 34 yılın en büyük düşüşüne işaret eden bu veri Kongre üyelerini harekete geçirdi. Zira zor durumdaki otomotiv devleri yerli otomobil sanayisinin iflas etmesinin, ulusal ekonomi üzerinde felaket etkisi yaratacağı ve yüzbinlerce kişinin işsiz kalacağı uyarısında bulundu. General Motors'un, ABD'de 120 bin, Ford'un 80 bin, Chrysler şirketinin ise 66 bin çalışanı bulunuyor. Üç otomobil şirketinin ayrıca ülke içinde 14 bin satış yeri var ve buralarda da toplam 740 bin kişi çalışıyor. Bu şirketlerin kullandıkları parça ve yedek parçaları üreten şirketler ise, yaklaşık 610 bin elemana sahip. Böylece Amerikan otomotiv endüstrisinde çalışan toplam 1.6 milyon kişi, federal kurtarma paketinin başarısız olması halinde, işini kaybetmekle karşı karşıya gelecek.
Haberin fotoğrafları