kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Işınsu Kestelli Çetin Ali Dönmez

Risk korkusu, VOB'u 200 milyar YTL'ye taşıdı

Ufuk ŞANLI EKONOMİ
06.12.2008
Firmalar ve yatırımcılar riskten korunmak için Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'na yöneldi. VOB'da 11 aylık işlem hacmi 200 milyar YTL'ye ulaştı..
Küresel krizden korunmak isteyen ithalatçı, ihracatçı firmalar ve yatırımcılar Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'na (VOB) yöneldi. 40 bin aktif hesabın bulunduğu VOB'da 11 aylık işlem hacmi 200 milyar YTL'ye yaklaştı. Küresel finansal krizin etkilerinin her geçen gün derinleştiğine dikkat çeken VOB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, "Krizin reel sektörü etkilediği bir dönem yaşıyoruz. Gelinen noktada finansal göstergelerde ve emtia fiyatlarında gözlenen dalgalanmalar bireylerin ve kurumların riskten korunma ihtiyacını artırdı" dedi.

KRİZDE İŞLEM ARTIYOR
Adana'da VOB tarafından düzenlenen "Dalgalı piyasada döviz kuru ve Emtia fiyatları risklerinden VOB sözleşmeleri ile korunma yöntemleri" konulu toplantıda konuşan Işınsu Kestelli, şu değerlendirmeyi yaptı: Vadeli işlem sözleşmeleri riskten korunma ve yatırım amaçlı olarak kullanılabilmektedir. Özellikle kriz dönemlerinde, vadeli işlem sözleşmelerinin korunma amaçlı kullanımı belirgin şekilde öne çıkmaktadır. Çünkü sözleşmelerimiz yatırımcılara etkin portföy yönetim imkanı sağlıyor. Borsamızda işlem gören döviz vadeli işlem sözleşmelerinde son günlerde yaşanan işlem artışı, VOB'un dalgalı piyasalarda önemli bir risk yönetim aracı olarak kullanıldığının açık göstergesidir. Finansal piyasaların derinliğinin, likiditesinin ve etkinliğinin VOB ile birlikte yükseldiğine dikkat çeken Işınsu Kestelli, şöyle konuştu: "Bunun en önemli göstergesi borsamızdaki işlem hacmindeki artışa paralel spot piyasa İMKB'deki işlem hacmi artışıdır. Bu da iki borsa, spot ve vadeli işlem borsaları arasındaki rekabete değil sinerjinin önemine işaret etmekte. Her iki kurumun rekabeti değil, sinerjiyi önemsemesiyle Türk finansal piyasalarına maksimum yarar sağlayabileceği açıktır. Yeni ürünlerin de devreye girmesi ile bu katkı katlanarak devam edecektir."
Haberin fotoğrafları