kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Askerin güvenliği için 6 yıl ihtisas

CEYDA KARAASLAN ANKARA
06.12.2008
Dürbünün ana malzemesi optiği işleyen bir işçi, doktorların yetiştiği sürede usta oluyor. 6 yıl sonunda milimetrenin milyonda biri hassasiyetinde dürbün üretiyor..
Mehmetçiğin ikinci gözü dürbünlerin ana malzemesi optikleri işleyen bir işçi, bir doktorun yetiştiği sürede ustalaşıyor. Çok ince bir işçilik isteyen optik işleme için bir işçi 6 yıl eğitim alıyor. Elmas gibi değerli olan optik işçileri Türkiye'nin tek optik entegre merkezine sahip, Adapazarı'ndaki Birinci Ana Bakım Merkezi Komutanlığı'nda Mehmetçik için dürbün, teleskop ve periskop üretiyor. Nano teknolojiyle üretilen dürbün ve teleskoplar milimetrenin milyonda biri hassasiyetle işleniyor. Merkezde üretilen teleskoplar 1 kilometreyi 50 metreye kadar yaklaştırıyor. Bu teknolojiyle üretilen hologramlar Mehmetçiğin tüfeklerine de entegre ediliyor. Ateş sırasında tüfek oynatılsa bile hedefe tam isabet vuruş yapılabiliyor. Ağırlığı 12.6 kg olan mevzi periskopuyla 5.5 km'de uzaklıktaki nesne 50 metredeymiş gibi rahatça görülebiliyor.

SABUN KÖPÜĞÜ KADAR
Uzakları yakın yapan tüm dürbün, teleskop ve periskoplar için kullanılacak optikler son şeklini 14 adımda alıyor. Ham cam, sabun köpüğü inceliğine gelene kadar işleniyor. Son olarak lazer korumalı filtreyle kaplanıyor. Bu filtre sayesinde Mehmetçiğin gözleri kör olma tehlikesine karşı korunuyor. Askerlerin kıtada kullandığı dürbünler, NATO Standardı Kalite Güvencesiyle üretiliyor. 1179 personelin çalıştığı optik imalat tesislerinde el dürbünü, uzak mesafe dürbünü, üç ayak, nişan hattı aleti ve holografik nişan sistemi yüzde yüz yerli imkanlarla üretiliyor. Sivil işçilerin hepsi sendikalı. Adapazarı'ndaki Birinci Ana Bakım Merkezi Komutanlığı, Milli Prodüktive Merkezi'nde 2007'de "Yılın İşvereni" ve "Yılın İşçisi" ödülünü aldı.

DÜNYANIN SAYILI PALET MERKEZİ
Adapazarı'ndaki Birinci Ana Bakım Merkezi'nde optik üretiminin dışında Obüs ve Tank gibi her türlü tırtıllı araçların palet üretimi de yapılıyor. Türkiye'de tek, dünyada sayılı olan palet üretim merkezinde yüzde yüz yerli imalat var. Teröristlerin korkulu rüyası tank ve obüslerin her türlü modernizasyonu da bu merkezde gerçekleştiriliyor. Bu çerçevede merkezin iyileştirdiği en önemli proje Leopard tankı. ASELSAN'ın geliştirdiği iyileştirme projesiyle modern muharebe tankları seviyesine çıkartılan Leopard, gece görüşü sayesinde karanlıkta hareketli hedeflere bile tam isabet ateş ediyor. Lazerle mesafe ölçebilen Leopard, hedefi 3500 metreden tespit edebiliyor. Yenileştirilen Leopard tankları, özellikle terörle mücadelenin yoğun olduğu bölgelere gönderiliyor.
Haberin fotoğrafları