kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Ceza ve İnfaz Kanunu'na göre cezaevinde cinsel ilişki kurmak yasak. 2005'te Ceza İnfaz Kanunu (CİK) değiştirilirken, mahkûmlara "Cinsel ihtiyaçları giderme" hakkının verilip verilmemesi tartışma konusu oldu. Ancak bu hak verilmedi.

Mahkûmlar seks için Meclis'e mektup yazdı

Hülya KARABAĞLI Uğur BECERİKLİ
06.12.2008
Mahkûmlar, eşleriyle seks izni verilmesi için Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na başvurdu. Komisyon Başkanı Üskül, "Doğal bir ihtiyaçtır" diyerek yeşil ışık yaktı..
Mahkûmların seks hayatı TBMM gündeminde. Meclis İnsan Hakları Komisyonu, cezaevindekilerin cinsel ilişkiye girmesinin insan hakkı olup olmadığını tartışıyor. Komisyon Başkanı Zafer Üskül, seks izninin cezaevindeki tecavüzleri engelleyeceğini vurguladı. Bazı mahkûmların seks izni için yazdığı mektuplar üzerine komisyon, dünyanın tartıştığı mahkûmların eşleriyle cezaevlerinde seks yapma konusunu gündemine aldı.

'TECAVÜZLERİ ÖNLER"
Komisyon Başkanı Zafer Üskül, SABAH'ın sorularını yanıtlarken, "Böyle bir düzenleme cezaevindeki tecavüzleri önler" diyerek yeşil ışık yaktı. Üskül, şunları söyledi: "Mahkûmların hürriyetleri kısıtlanır. Hürriyeti bağlayıcı bir cezadır. Dolayısıyla mahkûmların mutlak hakları olduğundan söz etmek kolay değil. Ancak, bazı kriterler aranır. İyi halli mahkûm gibi. Böyle bir iznin verilmesinin olumlu yönde olacağı yönünde düşünceler de var. Mahkûmun ıslah edilmesine yarayacaksa, mahkûmiyetinin düzgün hakkın kullanıldırılmasında koşullar araştırılabilir." Üskül, mahkûmlardan bu yönde gelen mektupları Adalet Bakanlığı'na gönderdi. Bakanlıktan gelecek yanıt merakla bekleniyor.

"BİZ DE İNSANIZ, SESİMİZİ DUYUN"
Komisyon'a gelen mektuplardan biri şöyle: "Size bu mektubu İzmir Cezaevi'nden yazıyorum. İnsanız ve yaşıyoruz. Daha kısırlaşmadık. Eşim ziyaretime geliyor ve camdan hayvanat bahçesini seyreden biri gibi bakıyorum. Lanet olsun, ben insan olmak ve insanlara faydalı olmak istiyorum. Eşimle başbaşa yalnız kalmak ve bize cinsellik hakkı verilmesini istiyorum. Bu konuda bir çalışma yapacağınıza inanıyor ve size güveniyorum." Bir başka mahkumun mektubunda ise şu ifadeler yer alıyor: Yeni evli olmam nedeniyle eşimin ve benim isteğimiz çocuk sahibi olmak. Bu konuda olumlu ve insan yararına bir düzenleme yapmasını ve eşimle özel görüşme yapmayı talep ediyorum.

BAYRAMDA AÇIK GÖRÜŞ
Öte yandan Adalet Bakanlığı'nın gönderdiği genelgeye göre, Adana E, Ankara 1 ve 2 Nolu L, Antalya E ve L, Bakırköy-Metris 1 Nolu T, Bursa E, Denizli D, Gaziantep E, Mersin E, Ümraniye E ve T Tipi kapalı cezaevleriyle, Bayrampaşa ve İzmir Buca Kapalı cezaevlerinde 9-10-11-12-13-14-15 Aralık'ta açık görüş yapılacak. Diğer hükümlü ve tutuklular ise 9-10-11-12-13 Aralık'ta 5 gün açık görüş yapacak.
Haberin fotoğrafları