kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Enerjiyi, sinerjiyi yakaladık empatilerimiz 10 numara!

05.12.2008
'Sürmanşet' isimli tiyotro oyununda düzeni bozan kötü adamları canlandırıyor Erkan Can ve Tardu Flordun. Yıllar sonra sahneye dönen ikili, "Biraz yabancılaşmışız" dedikleri sahnede sorun yaşamadıklarını anlatıyor: Enerjiyi yakaladık, sinerjiyi yakaladık, empatilerimiz 10 numara!..
Düzen bozuluyor Kamil" diyordu 'Gemide' filminde Erkan Can, kendi rolünde düzeni korumaya çalışıyordu. Şimdi bozulan düzende, o düzeni bozanlardan, hem de polis teşkilatından, hem de komiser rolüyle 'Sürmanşet'te. Tam 15 yıl sonra tiyatro sahnesinde. "Krizdeyiz Onur" diyordu 'Binbir Gece' dizisinde Tardu Flordun, dürüst ve kaidelere uyan iş adamı rolünde. Şimdi kaideleri altüst eden, dürüstlüğün kelime anlamını bilmeyen bir iş adamı, hem de ülkeyi yönetenlerden 'biri'nin oğlu rolünde Sürmanşet'te. Tam üç yıl sonra tiyatro sahnesinde...

Memur olamazdık
İkisi de tiyatroya dönmekten çok memnun ve ikisi de sahneye biraz yabancılık çektiklerini itiraf ediyor. Flordun bu yabancılaşmayı şöyle açıklıyor: "İzmit Şehir Tiyatrosu'nda oynuyordum, o sıra kısa dönem askerlik yaptım; sekiz ay sonra döndüm ve o bile sahneye yabancılaşmama neden olmuş, ki oyuna çok hakimim. Neredeyse sahnede nasıl duracağımı bilmiyorum. İnsan bir yere dayanma ihtiyacı hissediyor, elini kolunu nereye koyacağını şaşırıyor. Bu oyun özellikle Erkan Abi ve benim için bir egzersiz niteliğini taşıyor..." Erkan Can devlet tiyatrosunda, Tardu Flordun ise şehir tiyatrolarında yıllarca çalışmış olmasına karşın neden tiyatrodan uzak kalmışlardı peki? Kendilerine göre haklı nedenleri vardı. Özetliyor Flordun: "Siyasi iktidarlar repertuvara müdahale etmeye başladıkları an, sanattan çok uzaklaşıyorsunuz. O zaman iş memuriyete dönüşüyor... Bir oyun sahnelenecekti ve rol gereği, kızlardan biri mini etek giyiyor. Oyun sahnelenmedi. Bu baskı altında sanat yapılamayacağı için istifa ettim. Bir de artık çok kadrolu oyunlardan sıkılmıştım. Egolar çarpışıyor, sahnede birbirini desteklemesi gerekirken enerjiyi çalanları çıkıyor."

Bizde egolar yok

Erkan Can "E bu da normal aslında, insanın egosu işte" deyince soruyorum; "Sürmanşet'teki beş kişinin egosunda bir problem var mı, enerjiniz tuttu mu?" Can yanıtlıyor: "Gayet iyiyiz. Enerjiyi yakaladık, sinerjiyi yakaladık. Empatilerimiz 10 numara!"