kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Aralık 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gül: Kadınların TBMM'de temsil oranı Atatürk döneminden bu yana en yüksek seviyede

Giriş Saati : 05.12.2008 11:59
Güncelleme : 05.12.2008 18:32
Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kadınların TBMM'deki temsil oranının Atatürk döneminden bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasını, demokrasi adına ümit verici bir gelişme olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Türkiye'inin, kadın haklarının hayata geçirilmesi konusunda dünyadaki öncü ülkelerden biri konumunda olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Kadınlarımız, Cumhuriyet döneminde Atatürk'ün öncülüğünde gerçekleştirilen reformlarla son derece önemli medeni ve siyasi haklara kavuşmuşlardır. Esasen bu reformlar, kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasının önünü açarken, kadınların toplumsal hayattaki statülerini de yükseltmiştir.

Şüphesiz 1934 yılında Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişi de, bu doğrultuda atılan ve kadınlarımıza hakettiği saygınlığı kazandırmayı amaçlayan adımlardan biridir.

Kadınlara seçme ve seçilme hakkının Batılı birçok ülkeden daha önce verilmiş olması, elbette ki ülkemiz adına gurur duyulacak bir değerdedir.

Nitekim Türk kadını, seçme ve seçilme hakkını ve kendisine tanınan diğer tüm hakları layıkıyla kullanarak, ülkenin ilerlemesinde söz sahibi olmuştur. Geçen zaman zarfında bilimden siyasete, eğitimden kültür-sanat ve iş hayatına kadar her alanda ulusal ve uluslararası seviyede takdir ettiğimiz başarılara imza atmıştır.

Bugün kadınlarımızın TBMM'deki temsil oranının Atatürk döneminden bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasını, demokrasimiz adına ümit verici bir gelişme olarak değerlendiriyorum. Kadınlarımızın siyasi hayata katılımlarının önündeki engellerin aşılmasını ve bu oranın giderek daha da artmasını temenni ediyorum."

Gül, mesajında, "Avrupa Birliği üyeliği yolunda güçlü adımlar atan" Türkiye'nin, kadın haklarının da daha ileri seviyelere taşınması konusunda kararlı olduğunu belirterek şu görüşlere yer verdi:

"Türkiye, kadınlarımızın eğitim, çalışma ve seçilme haklarının yaygınlaştırılması, konumunun daha da güçlendirilmesi, cinsiyet ayrımcılığının ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla çalışmalarını bilinçle devam ettirecektir. Bu sürecin gerektirdiği adımların sürdürülmesi, eksiklerin ve sorunların giderilmesi konusunda, Devletin yanı sıra, kadın örgütlerinin ve diğer sivil toplum kuruluşlarının gayretlerinin büyük önem taşıdığını düşünüyorum.

Kadınların haklarının geliştirilmesinin ve hayat şartlarının iyileştirilmesinin, toplumsal ilerlemeyi de hızlandıracağı muhakkaktır. Türk kadınının tüm hasletleriyle, sevginin ve saygının en yücesini hakettiğine inanıyorum.

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin yıldönümünü kutluyor, Türkiye'nin bugünlere gelmesinde büyük emeği olan bütün kadınlarımıza başarılar diliyor, selam ve sevgilerimi iletiyorum."

(ANKA)