kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Kimse bize acıyarak bakmasın"

Giriş Saati : 03.12.2008 12:19
Güncelleme : 03.12.2008 21:15
Yeni Haber
Dünya Engelliler Günü'nde konuşan minik engelliler, kimsenin kendilerine acıyarak bakmasını istemediklerini söyledi.

Erzincan Güvenlik İlköğretim Okulu'nda eğitim gören ve her ikisi de doğuştan engelli olan 12 yaşındaki Mehmet Gelen ile yaşıtı Nurdan Bilyay, herkesin bir özürlü adayı olduğunu ve kimsenin kendilerine acıyarak bakmamasını istedi. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde hatırlanmak istemediklerini vurgulayan minik engelliler, insanların kendilerine sadece yardımcı olmalarını ve acınarak özürlü muamelesi yapılmaması temennisinde bulundu.

Güvenlik İlköğretim Okulu 7/B sınıfı öğrencisi, Mevlüt (50) ve Kızhanım Gelen (48) çiftinin doğuştan kas hastalığı rahatsızlığı sebebiyle belden aşağısı tutmayan ve konuşmakta güçlük çeken oğlu Mehmet Gelen (12) ile aynı okulda öğrenim gören 2/B sınıfı öğrencisi Nurettin (38) ve Hülya Bilyay(34) çiftinin dört kızından birisi olan ve doğuştan belden aşağısı felçli Nurdan Bilyay(12), tekerlekli sandalye ile okulda eğitim öğretimlerini engel tanımadan devam ettiriyor.

Hayırsever vatandaşlar ve dernekler tarafından okula gönderilen tekerlekli sandalyeler ile okula gidip gelen minik engelliler, ellerinden geldiğince annelerine de yük olmamaya çalışıyor. Her ikisi de başarılı birer öğrenci olan Mehmet ve Nurdan, ailelerinin kendilerine vermiş olduğu desteği boşa çıkarmayarak ileride meslek sahibi olmak istediklerini belirtiyor.

Özellikle futbol oynayamamanın üzüntüsü yaşadığını belirten ve gelecekte polis olmayı düşündüğünü belirten Mehmet Gelen, özürlü yaşamın zorluklarına dikkat çekti. "Ben yılda bir kez hatırlanmak istemiyorum. İnsanlar bize her zaman yardımcı olsunlar. Unutmasınlar ki bizleri görmezlikten gelen özürlü muamelesi çekenler aslında kendileri özürlüdür" diyen Gelen. "Bana acıyarak bakmalarını istemiyorum. Biz de bu toplumun bir ferdiyiz." şeklinde konuşuyor. Okulunda başarılı olduktan sonra sevdiği öğretmenlik mesleğine aday olduğunu belirten Nurdan Bilyay da, "Toplumdaki insanlar bizlere özürlü gözüyle bakmasınlar. Bize acımasınlar. Her zaman yanımızda olsunlar." diyor.

Oğlunun konuşması üzerine duygulanan ve yaşlı gözlerle kendini ifade eden Kızhanım Gelen ise oğlunu 4 yıl süresince kucağında okula götürüp getirdiğini, her tenefüste bir ihtiyacı olur diye yanında olduğunu anlatıyor. "Ben bu durumdan şikayetçi değilim. Oğlum tekerlekli sandalyeye kavuştu ve okuluna artık kendi gidip geliyor. Ama yine onun ihtiyaçları olur diye yalnız bırakmak istemiyorum" diyen anne Gelen, "Her insan bir özürlü adayıdır, lütfen insanlar özürlüleri küçümsemesin ve onlara acımasın." ifadelerine yer veriyor.

Nurdan Bilyay'ın fedakâr annesi Hülya Bilyay da "İnsanlar çocuklarımıza acıyarak değil, insanca hoşgörü içinde yardımlaşarak bakmalarını isterim. Bizler onun yanındayız." şeklinde konuşuyor.

(CİHAN)