kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kurban bayramında nasıl beslenmeliyiz?

Giriş Saati : 03.12.2008 12:03
Güncelleme : 03.12.2008 21:15
Yeni Haber
Uzmanlar, et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı öncesi vatandaşlara, etin tüketimi konusunda bazı uyarılarda bulundu.

Adana İl Sağlık Müdürlüğünde görevli Diyetisyen Serpil Demiray, yazılı açıklamasında, kurban bayramında aşırı et tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti.

Demiray, kurban bayramında et tüketilirken görünen yağ kısımlarının mutlaka temizlenmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Çünkü doymuş yağ oranı yüksek olan hayvansal gıdalar, kalp damar hastalıklarına davetiye çıkarır. Etler hazırlanırken görünen yağ temizlendikten sonra, soğutucuda bir iki gün dinlendirilmeli, pişirileceği zaman ayrıca yağ eklenmemeli. Etler haşlama veya fırında pişirilirse daha sağlıklı olur. Izgara yapılan etlerde etin yanmasından dolayı oluşan kanserojen maddeler sağlık için olumsuzluklar yaratır.

Bayram ziyaretlerinde şeker, çikolata, hamur tatlıları ve beraberinde tüketilen et, hem kolesterolün yükselmesine hem de kilo alımına neden olur. Bayramlarda sebze ve meyve tüketimi arttırılmalı, posadan zengin kuru baklagil ve kepekli ekmek tüketimine önem verilmeli.''

Demiray, sağlıklı yaşamanın temel koşullarından biri olan ''fiziksel aktivite''nin bayram süresince yapılarak, günde 2,5 litre su tüketilmesini de önerdi. Kahvaltı öğününün de atlanmaması gerektiğine dikkati çeken Demiray, şöyle devam etti:

''Ev ziyaretlerine gidilirken düşük kalorili çorba, yoğurt, meyve, salata gibi yiyecekler yenerek evden çıkılmalı. Böylece ikramlara 'hayır' deme şansı doğar. Ayrıca çay ve kahve gibi, içeceklerin tüketimi fazla olursa kalp ritim bozuklukları, uykusuzluk ve mide şikayetleri artabilir. Bu içeceklerin tüketim miktarını sınırlamak gerekir. Şerbetli hamur tatlıları yerine de sütlü tatlılar tercih edilebilir.''

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDA KURBAN ETİ PİŞİRME REÇETESİ

Sağlık Bakanlığı kurban eti pişirme ve yeme reçetesi hazırladı. Kalp damar hastalığı ve şekeri olanlarla hipertansiyon rahatsızlığı bulunanların fazla et tüketmemelerini öneren Bakanlık, etlerin sebzelerle tüketilmesi tavsiyesinde bulundu. Bakanlık, bayramda vatandaşların sıklıkla başvurduğu ızgara ziyafetinin etin besin değerini düşürdüğüne dikkat çekti. Etlerin ızgarada pişirilirken kömürleşme olmadan alınması gerektiğine vurgu yapıldı.

Sağlık Bakanlığı her yıl olduğu gibi bu yılda yaklaşan Kurban Bayramı öncesi beslenme reçetesi hazırladı. Bakanlık, mide ve bağırsak sorunu olanların kurban etini beklettikten sonra yemesini önerdi. Etlerin sebzelerle pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi gerektiği vurgulanarak, kalp-damar hastalığı, şeker hastalığı ve hipertansiyonu olanlara, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeleri uyarısında bulunuldu.

Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertliğin hem pişirmede hem de sindirimde zorluklara sebep olduğu belirtildi. Kurban etlerini hemen tüketmeme uyarısında bulunan reçetede buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle tüketmesinin sağlıklı kurban eti yemek için büyük önem taşıdığına işaret edildi.

Reçetede yer alan bazı öneriler şöyle:

* Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemleri tercih edin.
* Kızartmalardan kaçının. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yönteminin çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih etmeyin
* Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması, sebzelerde bulunan C vitaminin, etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından sağlıklı bir yöntemdir. Bu yöntemi tercih edin
* Et ile yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli, ilave yağ eklemeyin
* Kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçının
* Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalı.
* Bağırsak parazitlerinin ve hayvan hastalıklarının bulaşmasının engellenmesi için kurbanlık hayvanların güvenilir yerlerden ve kişilerden satın alınmasına ve uygun koşullarda kesiminin yaptırılmasına dikkat edin.

(AJANSLAR)