kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yumurta nasıl yenmeli?

Giriş Saati : 03.12.2008 12:17
Güncelleme : 03.12.2008 21:15
Yeni Haber
Prof. Dr. Bingür Sönmez'in yumurtayı yasakladığı hastalarından özür dilemesinden sonra daha rahat bir şekilde yumurta yemeye başlayan vatandaşlar, bu sefer pişirme yöntemini tartışmaya başladı.

Yumurta yağda mı kızartılmalı, yoksa kaynatılarak mı yenmeli? Bu soruya cevap veren İzmir Özel Şifa Hastanesi Diyet Uzmanı Elif Çakırca, yumurtanın kaynatılarak veya yağsız teflon tavada pişirilerek yenmesi gerektiğini söyledi.

Rafadan yumurtaya sıcak bakmayan Çakırca, fazla pişirilen yumurtanın sarısının etrafında meydana gelen yeşil halkanın yumurtanın bayatlığını gösterdiğini vurguladı. Elif Çakırca, "En iyi yumurta, içindeki biotin vitamini pişecek şekilde 10 dakika kısık ateşte pişirilen yumurtadır." dedi.

Yapılan çalışmalarda yumurtanın proteinlerinin yüzde 100 oranında vücut proteinlerine dönüşebildiğinin görüldüğünü, bu yüzden yumurtanın proteinlerinin örnek protein olarak kabul edildiğini kaydeden Çakırca, şöyle devam etti:

"Yumurta sarısı, yüksek kolesterol içermesine rağmen, içinde doymamış yağ asidi olduğundan kolesterol yükseltici etkisi kırmızı etten daha düşük. Yumurtanın sadece sarısı kolesterol ve yağ içerir. Beyazında bulunmaz. Oda ısısında bekleyen yumurta zamanla tazeliğini yitirir. Özellikle kabuğu kirli yumurtalardaki mikroplar zamanla yumurtanın içine kadar girer ve orada çoğalır. Yumurtayı tazeliğini yitirmeden buzdolabında 1-2 hafta saklayabilirsiniz. Çiğ yumurta, içinde bakteri barındırdığından dolayı kesinlikle tüketilmemeli. Özellikle çocuklar çiğ yumurtadan uzak tutulmalı."

Yumurtayı en güzel pişirme yönteminin suda kaynatma olduğunu vurgulayan Elif Çakırca, kaynama esnasında yumurta kabuğunu çatlatmamanın önemli olduğunu ifade etti. Çakırca, "Buz dolabından çıkan soğuk yumurta, aniden kaynatılmaya kalkılırsa çatlar. Ateş kısık tutulur ve kaynatma suyunun içine tuz veya limon tuzu konursa yavaş kaynama sağlanmış olur. Su kaynadıktan sonra yumurtayı 10 dakika kısık ateşte pişirmek en doğru olanı." şeklinde konuştu.

Özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocukların protein, demir ve B vitamini ihtiyacı için yumurtanın çok önemli bir gıda olduğuna dikkat çeken Elif Çakırca, "Normal sağlıklı bir çocuğun kahvaltısında her gün mutlaka bir yumurta bulunması önerilir. Sağlıklı yetişkin bireyler yumurtayı her gün tüketebilirler. Kalp ve damar rahatsızlığı veya kolesterol ve diğer kan yağları yüksek olan bireylerin haftada 1 veya 2 tane yumurta tüketmelerinin hiçbir sakıncası yoktur." diye konuştu.

Diyetisyen Belma Dinçer ise vücudun etlerin yüzde 70'ini, sebzelerin yüzde 60'ını, yumurtanın ise yüzde 100'ünü faydalı hale getirdiğini kaydederek, "Yumurtanın her türlü pişmişi tüketilebilir." ifadesini kullandı.

(CİHAN)