kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Salgında tokalaşmak bile yasak

Giriş Saati : 03.12.2008 15:44
Güncelleme : 03.12.2008 22:49
Yeni Haber
Kolera salgınında 565 kişinin öldüğü Zimbabve susuzlukla mücadele ediyor.

Yetkililer, dezenfektan madde bulunamadığı için ülkenin başkenti Harare'de bu hafta yeniden suları kesti.

Su kesintisinin sürdüğü sırada radyodan yapılan bir anons halkı şaşırttı.

Halktan suyu içmeden önce kaynatmaları uyarısının yapıldığı anons, su ve elektrik kesintisinin çok sık yapıldığı bu ülkede şaka gibi geldi.

Kazdıkları küçük kuyulardan su edinmeye çalışan Mabvuku kasabası sakinleri, kaynamış sudan hasta olmayacaklarının farkında olduklarını, ancak elektriğin, yakmak için odunun, kömürün, yakıtın olmadığı ya da pahalı olduğu için alınamadığı böyle bir yerde başka seçenekleri bulunmadığını söylüyor.

Harare'nin güneyindeki Chitungwiza kasabasının sakinleri de, 13 aydır akan suya muhtaç olduklarını ileri sürerek, Ulusal Su Otoritesi'ni geçen hafta mahkemeye verdi.

Yüksek mahkemeye sunulan dava dosyasında, geçen Ağustosta ilk kolera vakasının ortaya çıktığı 500 bin nüfuslu kasabanın sokaklarında lağım sularından geçilmediği belirtiliyor.

Chitungwiza'nın, bir zamanlar işleyen kanalizasyon ve su şebekesi, yıllardır bakım yapılmadığı için çalışmıyor.

Ülkedeki kamu hastanelerinin çoğu ise çalışmıyor, çalışanlarda ise ilaç ve personel sıkıntısı yaşanıyor. Özel klinikler ise yalnızca döviz kabul ettikleri için halkın büyük bir kısmı için ulaşılamaz durumda bulunuyor.

Bu arada muhalefetin idaresindeki Harare Kent Konseyi, kolera kurbanlarının cenazelerini, insanların parası olmadığı için ücretsiz
defnediyor.

SAĞLIK BAKANI: "TOKALAŞMAYIN"


Uluslararası yardım kuruluşlarına hoş bakmayan hükümet, yakın zamanda aralarında UNICEF, DSÖ ve Sınır Tanımayan Doktorlar'ın bulunduğu yardım ajanslarının acil yardım ve temiz su sağlanması girişimlerini memnuniyetle karşılamaya başladı.

Sağlık Bakanı David Parirenyatwa da, halka verebileceği en mükemmel nasihati resmi yayın organı Herald gazetesiyle duyurdu:

"Tokalaşma konusuna vurgu yapmak istiyorum. Tokalaşmak geleneğimizin bir parçası olsa da tokalaşmayı bırakmanın tam zamanı."

Geçen Ağustostan bu yana yüzlerce kişinin öldüğü kolera salgını, bir zamanlar hayatın normal bir şekilde hüküm sürdüğü bu ülkenin çöküşünün son bölümü oluşturuyor. Ülkeyi 28 yıldır yöneten Devlet Başkanı Robert Mugabe, geçen Martta yapılan seçimleri kendisinin ve partisinin kaybetmesine rağmen görevini bırakmayı reddediyor.

Ülkede muhalefetle bir birlik hükümeti kurulmasına yönelik anlaşmaysa, kabinedeki görev dağılımında uzlaşılamadığı için haftalardır sonuçlandırılamıyor.