kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Başbakana siyasi yasak: Yargı darbesi

03.12.2008
Tayland'da anayasa mahkemesi iktidar partisini 'seçim yolsuzluğundan' kapattı, başbakana 5 yıl siyasi yasak getirdi. Havalimanlarını haftalardır işgal eden muhalifler 'Zafer', iktidar yanlıları 'Bu yargı darbesidir' dedi. Uzmanlara göre çatışma kaçınılmaz..
Anayasa Mahkemesi, başbakan ve koalisyon ortaklarını "seçimde yolsuzluk" yapmaktan suçlu buldu. 5 yıl siyaset yasağı getirdi. Hükümet devrildi. Ancak iktidar partisinin milletvekilleri, siyaset yasağının kendilerini kapsamadığını, yeni bir parti kurarak yola iktidarda devam edeceklerini açıkladı... Aylardır gösterilerin sürdüğü Tayland'da siyasi kriz sonunda mahkeme kararıyla patladı. 9 üyeli Anayasa Mahkemesi'nin 3 saatlik oturumla aldığı "seçimde oy satın almaktan suçlu" kararıyla iktidardaki Halkın Gücü Partisi (PPP) kapatıldı. Lideri ve aynı zamanda başbakan olan Somchai Wongsawat'a 5 yıllık siyasi yasak getirildi.

'YENİDEN BİZ KURARIZ'
Karar, aylardır ülkenin kilit havalimanlarını binlerce kişilik gösterici gruplarıyla işgal altında tutan muhalefette sevinç yarattı. Ancak PPP milletvekilleri, anayasaya göre partileri kapatılsa dahi yeni bir parti altında hükümeti kurma hakları olduğunu belirterek yeniden kolları sıvadı. Ancak muhalefet yetkilileri, Başbakan Wongsawat ve akrabası olan devrik lider Thaksin Shinawatra'yı yolsuzlukla, onu ülkeye geri getirmek için gizliden yasal düzenleme yapmakla suçlayarak hükümetin tamamen görevi bırakmasını istiyor.

EYLEMLERDE İLK KAN AKTI
Muhalifler, hükümetin istifasını sağlamak için aylardır ülkenin dört bir yanında eylem yapıyor. Hükümet yanlıları ise onların karşısında... Polis de taraflar arasında çatışma çıkmasını önlemek için birçok noktaya barikat kurarak grupları dağıtmaya çalışıyordu. Ancak dün, muhalif gösterilerin merkezi haline gelen Bangkok havalimanında bir eylemcinin öldürülmesi, 22'sinin de yaralanmasıyla ilk kan aktı. Mahkeme başkanı, Shinawatra'ya darbe yapıp geçtiğimiz yıl iktidarda kalan askeri hükümetin yazdığı anayasa gereği başka karar şansları olmadığını söyledi. Anayasa "seçim yolsuzluğuna tek bir yöneticisi karışan partinin kapatılması ve yöneticilerine siyasi yasak" öngörüyor.
Haberin fotoğrafları