kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Ayça Dinçkök Mehmet Ali Berkman Mustafa Yılmaz

'Tekstil işçisinin tazminatını işveren sendikası ödesin'

27.11.2008
Akkök Şirketler Grubu İcra Kurulu üyesi Ayça Dinçkök krizde çok sayıda tekstil işletmesinin kapandığını belirterek, "İşsiz kalanların tazminatını sendika ödesin" önerisinde bulundu..
Akkök Şirketler Grubu İcra Kurulu Üyesi Ayça Dinçkök son dönemde çok sayıda tekstil işletmesinin kapandığına dikkat çekerek ilginç bir öneride bulundu. "Tekstil piyasası ağırlıklı olarak birbirine güven kaynaklı çek düzenine göre çalışır. Finansal sıkıntı baş gösterdiği vakit bu sistem iyice sıkışır ve şirketler kepenk indirmek zorunda kalır. Zorda kalan şirketlerin çıkaracakları işçilerin tazminatlarını tekstil işverenleri sendikası ödeyebilir. Netice itibarıyla kasalarında ciddi anlamda nakit var" diye konuştu.

700 MİLYON $'LIK HEDEF
Aksa'nın Türkiye'nin 'kalite Oskarı' olarak tanımlanan KALDER Ulusal Kalite Ödülü'nü kazanması münasebetiyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Genel Müdür Mustafa Yılmaz ise talepteki daralmaya rağmen 2008 için belirlenen 700 milyon dolarlık ciro hedefini tutturacaklarını açıkladı. Yılmaz, katma değerli ürünlerin halihazırda toplam üretimlerinin yüzde sini oluşturduğunu belirterek, "2012 sonunda katma değerli ürünlerin toplam içindeki payını yüzde 15'e ulaştıracağız" dedi. Beş kıtada ve 50 ülkede dünya devleriyle rekabet eden şirketin her yıl cirosunun yüzde 4-5'ini Ar-Ge faaliyetlerine ayırdığını aktaran Yılmaz bu yatırımı kriz ortamında da yapmaya devam edeceklerini söyledi. Dünya piyasalarını yerle bir eden küresel krizin kendi sektörlerini de etkilediğini kaydeden Yılmaz, "Dışarıda rakip ülkelerde ciddi kapasite gerilemeleri oldu. Japonya ve Çin'de üretim durma noktasında. Biz yüzde 75'lik üretim kapasitesi ile oldukça iyi durumdayız. Çin'de ciddi kapanmalar yaşanıyor. Yılda 2 milyon 700 bin ton olan akrilik elyaf üretimi 1 milyon 800 bin tona geriledi. Bu düşüşü dikkate aldığımızda rakip ülkelerde konsolidasyonların yaşanması kaçınılmaz olacaktır" dedi. Beklenen gelişmelerin yaşanması durumunda dünya arz-talep dengesinin yeniden şekilleneceğinin altını çizen Yılmaz, "Her şey beklendiği gibi gelişirse 2010 yılında siparişleri yetiştiremeyebiliriz. Hatta ilave yatırımlar bile söz konusu olabilir." yorumunu yaptı. Üretim kapasitesinin düşmesi nedeniyle işçi çıkarımının söz konusu olup olmadığı yolundaki bir soruya Yılmaz, "İşçi çıkarımı söz konusu değil. Çalışanlarımızla durumu birlikte değerlendirerek verimliliği artırmaya ve toplam maliyetleri düşürmeye çalışıyoruz" cevabını verdi.