kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Erken evliliklerin önlenmesi için araştırma istemi

AA
Giriş Saati : 27.11.2008 12:01
Güncelleme : 27.11.2008 21:01
Yeni Haber
CHP, çocukların cinsel istismarına neden olan erken yaş evliliklerinin önlenmesi için Meclis araştırması açılmasını istedi.

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman ve Mersin Milletvekili Ali Oksal'ın imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinde, Türkiye'de, 18 yaş altı her 3 evlilikten 1'inin erken yaş evliliği olduğu kaydedildi.

Erken yaşta evliliğin çocuk hakları ihlali, çocuk istismarı, çocuğa yönelik şiddet ve toplumsal bir halk sağlığı sorunu olduğu ifade edilen önergede, erken yaş gebeliklerinde anne ve bebeklerin hastalanma, sakatlanma ve ölüm risklerinin arttığı vurgulandı. Erken yaş gebeliklerinde, gebelik ve doğuma bağlı anne ölümlerinin de 4 kat daha fazla görüldüğü bildirildi.
Önergede, genelde kendi rızası olmadan, özgür iradesinin dışında, aile baskısıyla zorla yapılan bu evliliklerin, kız çocuklarına yönelik bir şiddet olduğu ifade edilerek, BM'nin, erken yaş evliliklerini, kız çocuklarına yönelik ''modern kölelik'' olarak nitelendirdiği ifade edildi.

''EVLİLİK YAŞININ 14'E DÜŞÜRÜLMESİ ÇALIŞMASI''

Önergede şunlar kaydedildi: ''Ailenin sosyo-ekonomik düzeyi ne kadar düşükse, kız çocuğunun erken yaşta evliliğe zorlanması olasılığı da o kadar yüksek olmaktadır. Erken yaştaki bu zorla evlendirmeler, kız çocuklarının okuldan alınmasına ve böylelikle de onların eğitimsizlik, yoksulluk, cahillik ve bağımlılık kısır döngüsüne hapsedilmesine yol açmaktadır.

Adalet Bakanlığında, evlilik yaşının 14'e düşürülmesine yönelik çalışma yapılması çok ürkütücüdür. Daha kendi çocukluğunu yaşamamış, başta eğitim hakkı olmak üzere bir dizi insan hakkı elinden alınmış, örselenmiş, güçsüz bırakılmış çocuk annelerle toplumumuzu ileriye götüremeyiz.''
Araştırma önergesinde, çocukların insan hakkı ihlallerine, cinsel istismarına ve toplumsal halk sağlığı sorununa neden olan erken yaş evliliklerinin önlenmesi, nedenlerinin araştırılması ve gereken önlemlerin alınması amacıyla, Meclis Araştırması açılması istendi.