kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Telif ücreti tarifelerine soruşturma açılmayacak

Giriş Saati : 25.11.2008 11:51
Güncelleme : 25.11.2008 23:26
Yeni Haber
Rekabet Kurulu, MESAM, MSG, MÜYAP VE MÜYORBİR'İN yayıncı kuruluşlara karşı uyguladıkları müzik eserleri telif ücreti tarifeleri ile hakim durumlarını kötüye kullandıkları iddiaları üzerine yaptığı incelemede soruşturma açılmasına gerek görmedi. Rekabet Kurumunun internet sitesinde bugün alınan kararlar yayımlandı.

Kurul, Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM), Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG), Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYAP) ve Müzik Yorumcuları Meslek Birliği'nin (MÜYORBİR) yayıncı kuruluşlara karşı uyguladıkları müzik eserleri telif ücreti tarifeleri ile hakim durumlarını kötüye kullandıkları ve aralarında yaptıkları ''Meslek Birlikleri Ortak Hareket Protokolü''ne uymadıkları iddiaları üzerine yaptığı incelemeyi tamamladı.

Rekabet Kurulu, inceleme sonucunda soruşturma açılmasına gerek olmadığına ve şikayetin reddine karar verdi. Kurul, BASF Türk Kimya San. ve Tic. Ltd. Şti. ve S.S. Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği arasında yapılan anlaşma sonucu Pyradex adlı ilacın satışında tekel yaratıldığı ve aşırı fiyat oluşturulduğu iddiasıyla ilgili olarak da herhangi bir işlem yapılmasına gerek bulunmadığına ve şikayetin reddine karar verdi.

Ayrıca, BASF Türk Kimya San. ve Tic. Ltd. Şti. ile S.S. Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği arasında yapılan ''Dağıtım anlaşması''na bireysel muafiyet tanınamayacağına, Dağıtım anlaşmasının ilgili maddesinde yer alan hedef alımların her yıl için önceden belirlenmesine ilişkin hükmün de kaldırılması kararlaştırıldı.

GIDA ŞİRKETLERİ

Kurul, Rekor Gıda Pazarlama San. ve Tic. A.Ş, Atlantik Gıda Pazarlama San. ve Tic. A.Ş, Atlas Gıda Pazarlama San. ve Tic. A.Ş ve Merkez Gıda Pazarlama San. ve Tic. A.Ş ile bu şirketlerin distribütörleri ve plasiyerleri arasında yapılacak tip sözleşme niteliğindeki münhasır distribütörlük sözleşmelerine ve ÖSM kategorisindeki nihai satış noktalarıyla yapılacak tip sözleşme niteliğindeki sözleşmelere bireysel muafiyet tanınması taleplerini değerlendirdi.

Buna göre, Atlantik Gıda Pazarlama San. ve Tic. A.Ş. ile distribütörleri ve plasiyerleri arasında yapılacak tip sözleşme niteliğindeki Tek Elden Dağıtım Sözleşmesi, Tüccar Plasiyer Bayilik Sözleşmesi ve ÖSM Sözleşmesine menfi tespit belgesi verilemeyeceğine karar verildi. Bununla birlikte Kurul, ''krem çikolata'', ''çikolata'' ve ''çikolata kaplamalı ürünler'' pazarları bakımından; Tek Elden Dağıtım Sözleşmesi ile ÖSM Sözleşmesine bireysel muafiyet tanınamayacağına, Tüccar Plasiyer Bayilik Sözleşmesine ise bireysel muafiyet tanınması yönünde görüş bildirdi.

Kurul, Atlas Gıda Pazarlama San. ve Tic. A.Ş. ile distribütörleri ve plasiyerleri arasında yapılacak tip sözleşme niteliğindeki Tek Elden Dağıtım Sözleşmesi, Tüccar Plasiyer Bayilik Sözleşmesi ve ÖSM Sözleşmesine menfi tespit belgesi verilemeyeceğine karar verdi. Ayrıca başvuru konusu Tek Elden Dağıtım Sözleşmesi ile ÖSM Sözleşmesine bireysel muafiyet tanınamayacağı, Tüccar Plasiyer Bayilik Sözleşmesi'ne ise bireysel muafiyet tanınacağı görüşü belirtildi.

Rekabet Kurulu, Merkez Gıda Pazarlama San. ve Tic. A.Ş. ile distribütörleri ve plasiyerleri arasında yapılacak tip sözleşme niteliğindeki Tek Elden Dağıtım Sözleşmesi, Tüccar Plasiyer Bayilik Sözleşmesi ve ÖSM Sözleşmesi'ne menfi tespit belgesi verilemeyeceğini kararlaştırdı. Bununla birlikte 'bisküvi', 'kek', 'çikolata', 'çikolata kaplamalı ürünler', 'krem çikolata', 'margarin', 'ton balığı' pazarları bakımından; başvuru konusu Tek Elden Dağıtım Sözleşmesi'ne bireysel muafiyet tanınamayacağına, ÖSM Sözleşmesi'ne bireysel muafiyet tanınamayacağına; Tüccar Plasiyer Bayilik Sözleşmesi'ne bireysel muafiyet tanınmasına karar verildi.

Kurul, Rekor Gıda Pazarlama San. ve Tic. A.Ş. ile distribütörleri arasında yapılacak tip sözleşme niteliğindeki Tek Elden Dağıtım Sözleşmesi ve ÖSM Sözleşmesi'ne menfi tespit belgesi verilemeyeceğine karar verdi. Bununla birlikte Kurul, 'bisküvi', 'kek', 'çikolata', 'çikolata kaplamalı ürünler', 'krem çikolata', 'margarin', 'ton balığı' pazarları bakımından; Rekabet Kanunu'nda sayılan koşulların tamamını karşılamaması nedeniyle başvuru konusu Tek Elden Dağıtım Sözleşmesi ile ÖSM Sözleşmesi'ne bireysel muafiyet tanınamayacağı yönünde görüş bildirdi.

Bu arada Rekabet Kurulu, Continental AG;nin tek başına kontrolünün tedavüldeki bütün hisselerinin herhangi bir teklif talebi olmaksızın halka yapılan nakit teklifi yoluyla Schaeffler KG tarafından devralınması işlemine, hakim durum yaratılması veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesi ve rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucu doğurmayacağından izin verdi.

(AA)